Nieuws/Binnenland
1168269
Binnenland

Geen kleine boot voor een Fransman

Deze week vindt de Salon Nautique in Parijs plaats. Dit is de grootste nautische beurs van Frankrijk en de eerste grote winterbeurs in de Franse hoofdstad. Onderstaand de trends en ontwikkelingen op deze beurs.  

De Fransen willen geen kleine boten meer, zo bleek tijdens de presentatie van de marktcijfers op de Salon Nautique in Parijs. De familie modaal bezuinigt op een bootje voor de deur. De markt voor boten tussen de 18 en 24 meter steeg met 16%.

Volop watersport

Ook al willen de Fransen zelf geen klein bootje meer, ze doen samen met toeristen nog wel volop aan watersport. Vooral de relatief nieuwe sport Stand Up Paddle (SUP) en kajakken zijn erg populair. De verkoop van materiaal hiervoor, steeg met maar liefst 36%. Overigens wordt 66% aan het buitenland verkocht, waarbij Amerika en Azië grote afnemers zijn. “Twintig jaar geleden was windsurfen de hippe sport voor jonge mensen, nu zijn dat SUP en kajak”, vertelt Yves Lyon-Caen, vicepresident van de Fédération des Industries Nautiques.

Wie overigens denkt dat SUP een saaie sport is, waarbij men rustig peddelt over het water heeft het mis. Het kan hard werken zijn op het water, waarbij wilde rivieren of de zee niet ongebruikelijk terrein zijn. “We hebben toestemming gekregen om 200 SUP-pers te laten racen over de Seine, zo laten we zien dat het een echte sport is en niet alleen een vrijetijdsbesteding voor de sterren uit Hollywood.”

Vrouwen

Langzaamaan vinden vrouwen hun weg naar de botenwereld. Tien jaar geleden was slechts 5% van de nieuwe vaarbewijzen in handen van een vrouw, afgelopen jaar was dat al 20%. Ook de gemiddelde leeftijd gaat naar beneden, vrouwen zijn nu zo'n 40 jaar wanneer ze zich aanmelden voor het vaarbewijs.

Tweedehandsmarkt

De tweedehandsmarkt gaat als een tierelier. “Tegenover elke nieuwe boot, worden zes tweedehands boten verkocht”, vertelt Jean-François Fountaine, directeur van Fountaine Pajot Catamarans. Overigens ging er in 2011 in de Franse botenindustrie, die uit 5000 bedrijven bestaat, meer dan 4,56 miljard euro om.

Op de Salon Nautique pronken enkel nieuwe boten, iets wat de 243.000 bezoekers vast niet erg vinden. De meer dan 9000 stands in vier hallen zijn nog tot en met 16 december aanstaande te bezoeken in de Porte de Versailles, Parijs.