Nieuws/Buitenland
1168274
Buitenland

Georgië en Rusland na 4 jaar weer om de tafel

Georgië en Rusland gaan voor het eerst sinds de oorlog tussen beide landen in 2008 met elkaar in gesprek. Dat meldde het Russische persbureau ITAR-TASS maandag. De ontmoeting zal ergens deze week in Europa plaatsvinden.

De twee landen zijn al jarenlang in conflict over Zuid-Ossetië. Het gebied verklaarde zichzelf in 1990 onafhankelijk en werd erkend door onder andere Rusland. Georgië heeft het altijd als een provincie beschouwd. In 2008 mondde het meningsverschil uit in een conflict. Er vielen ongeveer 200 doden onder de strijdkrachten, honderden burgers lieten het leven. Tijdens de oorlog kwam ook de Nederlandse cameraman Stan Storimans om het leven.

Het gesprek zal geen concrete resultaten opleveren, zei de Georgische minister van Buitenlandse Zaken Maja Pandzhikidze. „Het wordt een uitwisseling van meningen en standpunten. Het zal voornamelijk technisch zijn, maar het houden van de ontmoeting is een stap in de goede richting,” aldus Pandzhikidze.

Vorige maand zei de Georgische premier Bidzina Ivanisjvili dat diplomatieke relaties met Rusland sterk samenhangen met „het conflict over de internationaal erkende landsgrenzen”.