Nieuws
1168295
Nieuws

De Jong: respectvolle wedstrijd

Aanvoerder Siem de Jong van Ajax sprak na de zege op FC Groningen (2-0) van een respectvolle wedstrijd. Vooraf werd er een minuut stilte in acht genomen voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Het bestuur van diens club Buitenboys was aanwezig in de Arena van Amsterdam.

„We hebben het er deze week over gehad”, vervolgde De Jong. „Er is altijd wel wat op de scheidsrechter aan te merken, maar deze keer hebben we dat zo min mogelijk gedaan. Natuurlijk waren we er ook mee bezig gewoon de wedstrijd te winnen. We wilden vanavond gewoon de drie punten.”

In Amsterdam sprak directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tegenover eredivisielive van de zwartste bladzijde in de geschiedenis van de KNVB. „De impact is heel groot. Vooral voor het gezin van het slachtoffer, voor de club Buitenboys, maar ook voor het voetbal in het algemeen.”

Van Oostveen vond het gepast om naar de Arena te gaan, nadat hij hoorde dat het bestuur van Buitenboys daar ook was. Hij zei dat er binnenkort overleg is met meerdere ministers. „Ik ben daar heel blij mee. Dit onderwerp heeft een grote politieke urgentie. Wij als sport kunnen het niet alleen.”

Volgens Van Oostveen is de impact van het drama enorm geweest. „Dat zegt mij dat het voetbal heel veel betekent voor de mensen. Dat geeft ons ook een extra verantwoordelijkheid. Het is mooi hoeveel ideeën er dit weekeinde zijn gekomen vanuit het amateurvoetbal. Na dit weekeinde moeten we verder. We zullen gaan zorgen voor een pakket aan maatregelen.”

Ook Frank de Boer, trainer van Ajax, toonde zich evenals eerder in de week betrokken bij de acties. „Wij, trainers en voetballers, kunnen een statement maken. We kunnen laten zien hoe het wel moet. Natuurlijk wilden we deze wedstrijd winnen, maar wel met respect. Je merkt dat deze zaak leeft, niet alleen bij het voetbal, ook op straat. Wij als topclub zijn daarbij een heel belangrijk instrument voor de maatschappij. Alle ogen zijn op ons gericht. Kinderen doen ons na. Als wij het dan al niet goed doen, wie dan wel.”