Nieuws/Binnenland
1168301
Binnenland

Stedentrip Athene

Athene staat bekend als de klassieke, van marmeren zuilen voorziene, bakermat van de westerse beschaving, maar ook als een moderne wereldstad vol asfalt en beton. Tussen deze twee uitersten vindt u een gevarieerde stad, waar oost en west elkaar ontmoeten op markten, in cafés en taveernes, gebouwd op antieke ruïnes, geflankeerd door schitterende Byzantijnse kerken.

In Athene versmelten heden en verleden: veel historische bouwwerken zijn in het dagelijkse leven van de stad opgenomen. Het is een indrukwekkende belevenis om deze 2500 jaar oude stad te leren kennen.

 

Uitgaan in Athene

Gazi, de meeste westelijke buurt van Athene, is de uitgaanswijk bij uitstek. Ooit floreerde hier de industrie, maar sinds enkele jaren is het een bruisende ontmoetingsplek. Er zijn meer cafés, bars en nachtclubs dan je in twee weken bezoeken kunt.

Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar overwegend modern. Doordeweeks is dit overdag geen spannende buurt, pas tegen middernacht komt de Gazi tot leven. Ook in de weekenden is het de moeite van een bezoekje waard.

Grieken en bezoekers van alle leeftijden komen bijeen en de terrassen spreiden zich uit tot ver op straat, waar je geen auto meer tegenkomt. Gazi is gemakkelijk te bereiken met het uitgebreide openbaar vervoer van de stad. Neem vanaf het Syntagmaplein de metro naar Monastiraki en stap uit bij Keramikos. De wijk is niet te missen!

 

Akropolis

Athene bezoeken en de Akropolis overslaan? Onmogelijk! Vanuit grote delen van de stad is de tafelberg te zien met de geweldige schat aan archeologische vondsten, die worden gezien als de belangrijkste monumenten in de westerse wereld. Het Parthenon is het meest bekende nog bestaande gebouw.

De indrukwekkende grootte van zowel de gebouwen als de oppervlakte waarop de resten zich bevinden, maakt een onuitwisbare indruk op iedere bezoeker. Bovendien heb je vanaf de Akropolis uitzicht over een groot deel van de miljoenenstad.

Neem wel zelf wat te drinken mee, de prijzen ter plekke zijn erg hoog. De Akropolis is voorzien van een ietwat gammele lift, waardoor deze ook toegankelijk is voor minder validen. Ga bij voorkeur in de vroege ochtend of bij zonsondergang om de grootste drukte te vermijden

 

Bijzondere excursies in Athene

Athene by night

Geniet van deze rondrit langs de uitgaanscentra van Athene met Griekse muziek en een diner in een van de talloze taveernes die de stad rijk is.

Meteora-kloosters

Deze twee- of driedaagse excursie brengt u naar de hooggelegen en uit rotsen opgebouwde Meteorakloosters nabij het plaatsje Kalambaka. Oorspronkelijk werden deze kloosters bewoond door monniken die in manden werden opgetakeld. Tegenwoordig zijn ze wat eenvoudiger te bereiken, zodat ook u kunt genieten van deze indrukwekkende rotsgebouwen.

Kaap Sounion

In de vier uur durende trip langs de Apollokust maakt u kennis met een aantal gezellige badplaatsjes. Hoog op de rotsen ziet u tot slot de zuilen van de Poseidontempel. Vooral tijdens de zonsondergang is deze excursie zeer indrukwekkend. Lees hier een mooie route richting Kaap Sounion die Reiskrant-verslaggever Wendy Roep eerder maakte.

Delphi

Breng een bezoek aan de opgravingen en het museum van Delphi in deze volle dagtocht. Tussendoor maakt u nog een korte stop in Arachova, een stad nabij Delphi die voor de Atheners ongekend populair is als wintersportbestemming.

 

Bron: Griekenland-magazine.nl