Nieuws/Binnenland
1168303
Binnenland

Extreem verschil tusen beurs en economie

De AEX is er afgelopen vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag in geslaagd om boven de zware weerstand van 340 te sluiten en heeft hiermee een officiële opwaartse uitbraak met een nieuw vers koopsignaal gerealiseerd. Staan alle signalen nu op groen voor een korte felle doorloop van de AEX? Ik twijfel en blijf gereserveerd.

Afgelopen 16 november noteerden we nog een dieptepunt van 319,75 punten en slechts drie weken later, afgelopen vrijdag 7 december een voorlopig hoogtepunt op 343,65. De AEX is in deze zeer korte tijd met 23,9 punten of bijna 7,5 procent gestegen. De markt negeert het negatieve nieuws volledig en koopt door op hoop en positieve marktinvloeden. En omdat men gewoon hoger wil, wat er ook gebeurt.

Gaat het nu zo goed met Nederland en de Nederlandse bedrijven? Het gevoel zegt iets totaal anders dan de beurskoersen op het Damrak representeren. De Nederlandse economie zit in zeer zwaar weer en de impact van de aanhoudende recessie en crisis komt steeds duidelijker aan de oppervlakte met snel stijgende faillissementen en werkloosheid.

Er zijn steeds grotere tegenstellingen tussen aandelenbeurs en economie. Maar toch stijgen aandelenkoersen onverdroten voort en moeten we geloven dat er licht is aan het einde van de zeerdonkere eurozone soevereine schuldentunnel. Ik heb het gevoel dat er in de afgelopen weken een enorme koersstijging ballon is opgeblazen, die begin volgend jaar met een enorme klap weer uit elkaar zal barsten.

Een totaal georkestreerde stijging door de professionele grote geld marktpartijen die, als men per einde jaar de winsten op papier heeft veilig gesteld, begin volgend jaar weer de werkelijke financieel economische ontwikkelingen weer in de koersen wil laten terugkomen. 2013 wordt een bijzonder moeilijk jaar voor markt en economie.

Er is dan wel een technische opwaartse uitbraak gerealiseerd maar eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik sterke twijfels hou of nu een snelle felle vervolgstijging kan worden afgedwongen. We zitten in een originele eindejaarsrally sinds midden november waarbij de belangen van de grote marktpartijen voor hogere koersen zijn geprojecteerd tot einde jaar.

De partijen met belangen voor hogere koersen regeren de markt op het moment, de weinige particuliere beleggers zijn vooral afwezig. Sinds het totale gebrek aan acceptabel alternatief heeft de macht van het grote geld de aandelenmarkten sinds de zomer van dit jaar weer herontdekt. Sinds afgelopen zomer ligt er een soort van bodem onder de markt, wat voor een negatiefs er ook gebeurde, we gingen niet echt naar beneden.

Zeer veel professionele marktpartijen speelden het short spel voor langere tijd maar hebben sinds de woorden van ECB voorzitter Mario Draghi van “whatever it takes “ hun short posities afgebouwd en zitten nu voornamelijk long aandelen. En dan vooral in Duitsland maar ook Spanje waar de respectievelijke aandelenbeurzen stijgingen sinds juni hebben doorgemaakt van 28 en zelfs bijna 40 procent.

Moet u nagaan de Spaanse IBEX 35 aandelenindex noteerde in juni nog een stand van 5800 en bereikte afgelopen week bijna de 8000 indexpunten. Een stijging van 38 procent! Spanje het land wat al maanden op de rand van de financiële afgrond balanceert en nog steeds weigert om aan het officiële noodinfuus van de trojka te komen, als of er niets aan de hand is.

De recessie verdiept ongekend snel in Spanje, de werkloosheid loopt totaal uit de hand, het beoogde begrotingstekort voor zowel dit jaar als volgend jaar wordt losgelaten en de schulden blijven onverminderd stijgen. De detailhandelsverkopen dalen nu al 17 maanden achtereen met duizelingwekkende percentage van rond de 6 tot 10 procent per maand.

De Spaanse werkloosheid wordt nu nog maar in een percentage per maand uitgedrukt en voor alles wordt vermeden om het werkelijke absolute totaal percentage te publiceren. Vanaf de zomer stijgt het percentage per maand al elke maand met meer dan 1,5 procent. Afgelopen zomer stond het Spaanse werkloosheidspercentage al op 25,2 procent zodat volgens mijn berekeningen nu 30 procent van de Spaanse beroepsbevolking werkloos is met een jeugdwerkloosheid van bijna 60 procent.

En dan wil premier Rajoy zijn 5 bezuinigingspakketten doorvoeren op onder andere deze groep Spanjaarden die geen werk en dus ook geen geld hebben. Van een kale kip kun je niet plukken. Ik vind het dan ook niet te begrijpen dat de Spaanse aandelenbeurs sinds de zomer zo ongekend fors is gestegen, alsof er niet aan de hand is en Spanje de goede kant opgaat met haar ingezette beleid. Over een ballon gesproken!!

Vandaag moet door de markt de aankondiging afgelopen zaterdag van de Italiaanse premier Monti dat hij zijn ontslag zal aanbieden van zijn regering na definitieve vaststelling van de Italiaanse begroting voor 2013. De Italiaanse verkiezingen worden vervroegd tot in februari, van initieel einde maart. Het schijnt dat oud premier Berlusconi weer in zijn vroegere ambt wil terugkeren. Slecht voor Brussel en de euro en Italië en de markt. Maar ja, tot einde jaar mogen we toch niet naar beneden.

Ook de uitslag van het mistige spel rond de terugkoop door de Griekse overheid van vele miljarden aan Griekse staatsobligaties tegen afbraakprijzen bij de Griekse banken. Ik snap er niets van dat dit zomaar in korte tijd werd aangekondigd en geregeld. De Grieken hebben volgens mij nog steeds geen officiële uitbetaling ontvangen. Hoe kan men dan voor vele miljarden aan het terugkopen zijn geslagen. Er gebeuren rare dingen.

Rob Koenders is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.