Nieuws/Binnenland
1168333
Binnenland

Wijncolumn Pieter Nijdam

Geelgoud uit Oregon

Jarenlang was het vrijwel onmogelijk om in ons land een goed glas Amerikaanse wijn te krijgen. Tja, je had natuurlijk de bulkwijn van Gallo, maar dat was niet echt een fijn visitekaartje. Het grote probleem was dat Amerikaanse wijnproducenten helemaal niet op export zaten te wachten. Ze verkochten hun waar liever direct aan de deur voor cash.

Daar is beetje bij beetje verandering in gekomen. Vanwege de crisis die vooral aan de Amerikaanse westkust zijn sporen heeft achtergelaten, zien de wijnmakers in dat spreiding van afzetgebieden helemaal niet zo*n gek idee is. Bovendien staat het om marketingredenen best chique als je wijnen ook in Europa op de kaart staan.

Sinds kort kunnen we dus genieten van vooral Californische wijn, die ook nog eens heel goed betaalbaar is. Nee, niet in het allergoedkoopste segment, want daarvoor lonen de transportkosten niet de moeite. Maar wel in de klasse rond een tientje.

Wie aan Amerikaanse wijn denkt, legt automatisch de koppeling met Californië. Logisch, want daar wordt veruit de meeste wijn gemaakt. Wie echter verder kijkt, moet constateren dat in andere staten minstens zulke goede wijn wordt geproduceerd. Oregon geldt bijvoorbeeld als een walhalla voor pinot noir. Vooral die uit Willamette Valley kan de concurrentie aan met menig (duurdere) pinot uit de Bourgogne. Naast pinot noir zijn pinot gris en chardonnay dé druiven in Oregon. Vooral dankzij het klimaat, dat koeler en natter is dan in Californië.

Bij de Hocras in Bussum, een groothandel waarvan zo*n beetje ieder Goois gezin een pasje heeft, stuitten wij op de pinot noir en chardonnay van A to Z Wineworks, een handelshuis uit Oregon dat de verhouding tussen prijs en kwaliteit hoog in het vaandel heeft.

De A to Z Pinot Noir 2010 (€16,50) is licht van kleur en ruikt naar rode bessen, aardbei en framboos. Maar ook wilde bloemen en viooltjes, waarmee pinot uit Oregon zich onderscheidt.

De geelgouden A to Z Chardonnay 2009 (€12,95) is de verrassing. Peer, citrus (mandarijn, limoen) en een lichte kruidigheid van gember en kamperfoelie maakt dit een perfect glas na een late herfstwandeling.

wijnclub@telegraaf.nl