Nieuws/Binnenland
1168342
Binnenland

De X-factor

Onlangs bezocht ik een Robeco-conferentie over ’factorbeleggen’. Dit is een beleggingsmethode waarbij in bepaalde factoren of stijlen zoals smallcap (kleine bedrijven), value (goedkope aandelen) en low-vol (aandelen met een laag risico) wordt belegd.

Als halve Noor vind ik het leuk dat het Noorse petroleumfonds, dat ook tijdens deze conferentie zijn verhaal mocht doen, een pionier op dit gebied is. Met een beheerd vermogen van meer dan 700 miljard euro behoort dit fonds tot de grootste institutionele beleggers ter wereld.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Yale hebben in opdracht van het Noorse fonds een uitgebreide studie uitgevoerd om te onderzoeken of de traditionele manier van beleggen wel zinvol was. Kort samengevat bleek dat het Noorse fonds via actief beheer wel waarde had toegevoegd. Dat is op zich al heel goed en vrij uitzonderlijk nieuws. Maar ook bleek dat een belangrijk deel van die outperformance aan zogeheten factorpremies toe te schrijven viel.

Deze conclusie is niet zo opmerkelijk en in lijn met andere studies naar resultaten van vermogensbeheerders. Het was wel aanleiding voor de onderzoekers om een concrete aanbeveling aan het fonds te geven, namelijk het aanpassen van het beleggingsbeleid door in de asset allocatie expliciet te kiezen voor een strategische allocatie op basis van factorbeleggen. Dit is een wezenlijke verandering ten opzichte van de typische aanpak, waarbij gespreid wordt over de standaard beleggingscategorieën (aandelen, obligaties enz.), en vervolgens binnen iedere categorie strategieën worden gekozen die de index zouden moeten verslaan. Het voordeel is dus dat men direct in de rendementsdrijvende factoren belegt en niet via een ontransparante – en duurdere – omweg.

Het idee wordt steeds meer door professionele beleggers omarmd. In Nederland wordt bijvoorbeeld door het pensioenfonds Zorg en Welzijn op deze manier belegd. Maar er wordt nog weinig over gesproken door de partijen die vermogensbeheer en -advies aanbieden aan particuliere beleggers. Misschien een nieuwe kans voor producten waaraan ook de particuliere belegger iets heeft?