Nieuws/Binnenland
1168365
Binnenland

'We zullen je missen, papa'

„Lieve papa, je liet je passie stralen over het hele voetbalveld. Eén ding was je tegen en dat was een grote mond. Laat staan zinloos geweld. We zullen je missen papa. Rust zacht. En laten we een ding onthouden. In Nederland is zinloos geweld nooit het laatste woord”, zei Alain Nieuwenhuizen. De zoon van de doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen sprak voor de stille tocht om zijn vader te herdenken, het publiek kort maar indrukwekkend toe.

Ook de schoonzus van Nieuwenhuizen, Marquarita Bouch, sprak kort de duizenden mensen toe. Ze bedankte iedereen voor de steunbetuigingen. „Zoiets vreselijks mag nooit meer gebeuren. We moeten er allemaal wat van leren, we kunnen echt wel wat veranderen. Als wij allemaal onze verantwoording nemen, wordt onze maatschappij weer een betere.”

Naast familieleden spraken ook genodigden het publiek toe. „Ongelofelijk en onvoorstelbaar”, noemde Michael van Praag, de voorzitter van de KNVB, het overlijden van de grensrechter. „Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, zijn drie zonen, zijn familie en de club. Ongelofelijk dat dit op een voetbalveld kan gebeuren. Dat iemand die zijn hobby uitoefent, dat met de dood moet bekopen.” Van Praag benadrukte dat voetbal om respect draait en dat mensen die dat niet op kunnen brengen, niet in de sport thuishoren.