Nieuws/Binnenland
1168408004
Binnenland

Verdachten granaat ADO blijven in cel

DEN HAAG - De drie Amsterdammers die ervan worden verdacht afgelopen april een handgranaat te hebben neergehangen aan het ADO-supportershome, liepen tegen de lamp door een politiecontrole. Dit bleek gisteren tijdens een eerste zitting, waarbij de rechtbank bepaalde dat de mannen van 18, 18 en 20 jaar vast blijven zitten.

Volgens het Openbaar Ministerie reed het trio ’s avonds 8 april met de Mercedes van de 20-jarige Charafeddine C. vanuit de hoofdstad naar Den Haag. Op de terugweg werden de verdachten staande gehouden en vond de politie een AH-tas met een spuitbus en duct tape. Nadat de handgranaat – volgens het dossier een type dat in de jaren ’90 werd gebruikt door het Joegoslavische leger – de volgende ochtend was ontdekt, bleken deze spullen te matchen met de camerabeelden van de Haagse eredivisieclub, waarna de drie werden opgepakt.

De advocaten van de Amsterdammers vroegen om schorsing van de voorlopige hechtenis, omdat de jongens ’graag hun opleiding willen vervolgen en weer willen gaan werken’. Als alternatief werd een enkelband voorgesteld. De rechtbank ging hier niet in mee en bepaalde dat de mannen tot aan de inhoudelijke behandeling op 23 oktober vast blijven zitten. „Het gaat hier om een ernstig feit dat grote impact heeft gehad”, aldus de rechter. Waarom ze de handgranaat ophingen en in opdracht van wie is vooralsnog onduidelijk.

Eerder werd gesteld dat het om een mogelijke vergeldingsactie zou gaan, waarbij ook drie Amsterdamse Andreaskruisen, verwijzend naar het stadswapen, op het supportershome werden gespoten. In februari werden verschillende plekken in Amsterdam besmeurd met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO Den Haag.