Nieuws/Binnenland

Lelystad gastheer World Match Race Tour

Door KiRae de Boer

Op de voorlaatste dag van de Alpari World Match Race Tour maakte de organisatie bekend dat volgend jaar een nieuwe Nederlandse Match Race in het programma wordt opgenomen.

Volgens initiator Joop van Diest wordt de Dutch Match Cup Amsterdam van 17 tot en met 21 september in Lelystad georganiseerd. Alle internationale topzeilers zoals de Brit Ian Williams, de Zweed Björn Hansen en de Nieuw Zeelander Phil Robertson zullen in één tegen één wedstrijden op het water voor de Bataviahaven te aanschouwen zijn. De Nederlandse campagne wordt ondersteund door de provincie Flevoland en de gemeentes Lelystad en Amsterdam. Gesprekken met particuliere sponsors zijn volgens de organisatie in een vergevorderd stadium.

Lelystad toneel van zeilwedstrijden

De Dutch Match Race Cup Amsterdam is niet het enige evenement dat bootliefhebbers in september naar Lelystad zal trekken. Behalve de wedstrijd met de wereldzeiltoppers wordt ook een breed toegankelijke zeilrace, de ‘12 uurs van Lelystad’ gehouden. Deze wedstrijd wordt naar voorbeeld van de bekende 24 uursrace opgezet, maar door de kortere duur ook geschikt zijn voor deelnemers in open boten. Naar verwachting wordt er tegelijkertijd met de vijfdaagse matchrace serie in de Bataviahaven ook een botenbeurs gehouden.

Zeilhoofdstad

De Nederlandse race sluit naadloos aan bij het streven van Lelystad om de gemeente als zeilhoofdstad van Nederland neer te zetten. Ook de provincie ziet een dergelijke rol voor Lelystad wel zitten. Amsterdam is betrokken omdat de hoofdstad mondiaal bekend is en haar naam graag aan een evenement met wereldtoppers wil verbinden.