Nieuws/Buitenland
1168550
Buitenland

Roemenen kiezen nieuw parlement

De Roemeense kiezers brengen zondag hun stem uit voor de parlementsverkiezingen. De centrumlinkse regeringscoalitie lijkt die makkelijk te gaan winnen. De peilingen voorspellen een ruime overwinning voor de USL, de alliantie van Sociaal Democraten en Liberalen van premier Victor Ponta.

Volgens een recente opiniepeiling zal 57 procent van de Roemeense kiezers op de USL stemmen. Eerdere peilingen gingen nog uit van een aanhang van 48 tot 60 procent.

De rechtse Roemeense alliantie ARD, een groep centrumrechtse partijen gedomineerd door president Traian Basescu's PDL, kan maar rekenen op 18 procent van de stemmen. Volgens een peiling een maand eerder was dat toen nog 24 procent.

De USL deed eerder dit jaar nog een vergeefse poging Basescu af te zetten. In een referendum kon de bevolking zich uitspreken voor of tegen de president, maar daarvoor moest wel minstens 50 procent van de kiezers zijn stem uitbrengen. Omdat het quorum net niet werd gehaald, 46,3 procent bracht zijn stem uit, kon de president blijven zitten.