Nieuws/Binnenland
1168568287
Binnenland

Roep om opening basisscholen, virologen kritisch: ’Niemand zal bestrijden dat het beter is voor de kinderen’

DEN HAAG - Ook de PO-Raad, de koepelorganisatie voor basisscholen, wil dat scholen per 10 januari heropenen. „We hopen dat de scholen hun deuren na de kerstvakantie weer kunnen openen. Enerzijds omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om samen met klasgenootjes naar school te kunnen gaan, maar anderzijds ook voor hun sociaal-emotionele welzijn”, zegt een woordvoerder. Virologen reageren terughoudend en spreken van een ’duivels dilemma’.

Kinderrechtenorganisatie Unicef en tientallen andere organisaties lieten donderdag weten het onacceptabel te vinden als scholen in het begin van het nieuwe jaar dicht zouden blijven vanwege de coronapandemie. Het kabinet besluit komende maandag of de scholen op 10 januari weer opengaan of langer gesloten moeten blijven.

Hoewel de PO-Raad wil dat scholen snel weer opengaan, vindt de organisatie dat er wel oog moet zijn voor de zorgen onder het onderwijspersoneel. „Het moet op een veilige en verantwoorde manier gebeuren. Wij kijken uit naar het advies van de deskundigen. En we hopen dat er binnen dat advies ruimte is voor maatwerk. Scholen kunnen zelf het beste inschatten op welke wijze ze het onderwijs vorm zouden moeten geven”, aldus de zegsman.

Virologen verdeeld

Mensen moeten zich „niet met tien dagen lockdown rijk rekenen” en denken dat ze daarna weer alles kunnen doen. Dat zegt de Groninger viroloog Bert Niesters in reactie op de oproep om de scholen per 10 januari te heropenen. „Ik denk dat we voor half januari niet veel moeten doen.”

Collega Frits Rosendaal uit Leiden noemt de keuze daarvoor een „duivels dilemma.” Er zijn voor en tegens aan de heropening, overweegt hij. „Niemand zal bestrijden dat het beter is voor de kinderen. Maar de besmettingen nemen fors toe en voor je het weet worden er weer klassen naar huis gestuurd.”

Het is belangrijk om af te wachten wat maandag de data over de besmettingen zijn, maar nog een weekje wachten met de heropening lijkt hem bepaald geen slecht idee, ook omdat de zorg nog steeds vreselijk overbelast is en de besmettingen onder zorgmedewerkers erg toenemen.

Ook Rosendaal meent dat het effect van de nieuwe omicronvariant op het aantal ziekenhuisopnames nog even afwachten is. „Omicron heeft nu de overhand in Nederland. Komende weken gaan we de effecten daarvan op de ziekenhuiscijfers zien.” 10 januari valt er mogelijk nog nét niet genoeg over te zeggen, al kan data uit het buitenland misschien iets van duidelijkheid geven.

Risico-afweging

„Ik kan me voorstellen dat het kabinet het risico wil nemen”, zegt Rosendaal, „vanwege de negatieve effecten van een scholensluiting op kinderen. Maar ik kan me ook indenken dat het nog een weekje wacht.”

„De bottleneck” is volgens Niesters dat nog lang niet iedereen in Nederland geboosterd is. Het is volgens hem dus eigenlijk nog het beste om zoveel mogelijk het volledig boosteren van in ieder geval alle senioren af te wachten voordat er echt versoepeld wordt. „We zitten samen in deze ellende, we moeten er ook samen uit zien te komen. Maar ja, we gaan naar Antwerpen, naar de wintersport en naar de zon”, schampert hij.

Rosendaal benadrukt dat het dichthouden van de scholen óók voordelig voor kinderen zelf kan zijn. „Het is ook in hun belang dat hun ouders en grootouders niet besmet raken. Wat dat betreft is het niet zo zwart-wit.”