Nieuws/Binnenland

Stormzeilen

Door KiRae de Boer

Jan Miedema is een van de weinigen die zeer zware wind op de Noordzee heeft meegemaakt. ,,We dachten dat het zou gaan waaien tot windkracht zeven, maar het bleken vlagen tot tien te zijn'', aldus deze directeur van Gaastra Sails over zijn recente Noordzeetocht. Een combinatie van ervaring en geluk zorgde ervoor dat de vijf bemanningsleden toch veilig in het Engelse Lowestoft aankwamen.

Over het spectaculaire zeilen tijdens zwaar weer wordt relatief veel gesproken, maar er zijn maar weinig mensen die het echt meemaken. Uit een rondgang langs ervaren zeezeilers blijkt dat slechts weinigen er ervaring mee hebben. En dat is maar goed ook.

Licentie verloren

Als indicatie hoe serieus het door de kenners wordt genomen: enkele jaren geleden verloor een zeilschool in het Verenigd Koninkrijk direct haar RYA-licentie toen werd ontdekt dat er was uitgevaren met zeer zware wind.

Andromeda

Maar soms kun je er echter simpelweg in terecht komen, zonder dat je het van tevoren duidelijk ziet aankomen. Zoals circa twee weken geleden de Deense tweemaster Andromeda, die 95 kilometer ten noordwesten van Terschelling in de problemen raakte. De Nederlandse kustwacht moest de twee opvarenden evacueren. De motor van het jacht bleek niet meer te werken, het jacht dobberde stuurloos rond. Een woordvoerder van Kustwacht deelde aan de Vaarkrant mee dat er weliswaar stormzeilen aan boord van het schip waren, maar dat die niet gehesen konden worden. Later werd het ronddrijvende en onbemande schip 110 kilometer ten noorden van Terschelling geborgen.

Geluk

Miedema had afgelopen oktober meer geluk dan de twee Denen. Een geplande tocht van Den Helder naar de Engelse oostkust werd een spectaculaire oversteek over een kolkende Noordzee. Met een dubbel gereefd grootzeil en een weggerold voorzeil waren ze na een paar uur op hun stampende 42-voets Bavaria bezig op te kruisen in de richting van een loeiende wind die met vlagen richting de vijftig knopen ging.

Marifoon aan dek

De motor moest aan en in de laatste uren boksten ze vlak onder de Engelse kust op tegen drie meter hoge golven. Lowestoft werd uiteindelijk veilig gehaald. ,,Wat ik miste was een marifoon aan dek'', vertelt Miedema over de lessen die hij uit de tocht trok. ,,Want bij zo'n wind wil je niet meer de kajuit in om de schepen om je heen op te roepen met vragen over hun koers. Dan word je direct zeeziek. Wel hadden we het gevoel dat we alles nog onder controle hadden. Alles zou echter anders zijn geworden als er bijvoorbeeld een stag was gebroken.''

Materiaalbreuk

Wat materiaalbreuk betreft is zeilen in zwaar weer een kwestie van geluk, zelfs, zij het in mindere mate, bij nieuwe grotere jachten. Rob Bonte, eigenaar van zeilschool De Zeezeilers van Marken, benadrukt dat het gaat om omstandigheden die levensbedreigend kunnen worden. Voorkomen van dergelijke situaties betekent concreet het weerbericht en de verwachte windsnelheden goed interpreteren en vervolgens naar ,boven' afronden, zodat de kans kleiner wordt dat je verrast wordt. Maar ook belangrijk is het aan boord hebben van een trysail, een miniem grootzeil voor het zwaarste weer, en een stormfok.

Sukkel en held

Het oefenen tijdens rustig weer met dergelijke weinig gebruikte zeilen en eventueel met een sleepanker is een deel van een gedegen voorbereiding op het zwaarste weer. Beter is het nog om zwaar weer kostte wat kost te vermijden. ,,In het begin lijkt het misschien even leuk maar als je er echt in zit, wens je dat het nooit zo ver was gekomen'', aldus Bonte. ,,Realiseer je bij zo'n storm: er is maar een dun laagje tussen een sukkel en een held.''

Voorbereiding:

  • Koop een stormfok en een trysail,
  • Weet waar de uitrusting ligt die je bij storm nodig kunt hebben (inclusief knipschaar voor de verstaging!)
  • Oefen bij licht weer in het snel aanslaan van de stormzeilen,
  • Vind bij rustig weer uit bij welke zeil- en roerstand je schip het beste bijligt, zodat je zwaar weer eventueel kunt uitrijden,
  • Lees standaardwerken over zwaar zeilweer, zoals 'Zwaar Weer Zeilen' van Adlard Coles,
  • Overweeg de aanschaf van een sleepanker.