Nieuws
1169037
Nieuws

Duels afgelast vanwege dood grensrechter

De wedstrijden in het amateurvoetbal zijn voor komend weekend afgelast in verband met het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Bij aanvang van de wedstrijden in het betaald voetbal wordt een minuut stilte in acht genomen. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend.

De spelers en arbiters dragen tijdens die wedstrijden rouwbanden. De algemene vergadering amateurvoetbal van de KNVB die zaterdag zou worden gehouden, wordt uitgesteld.

Zondagmiddag wordt in Almere voor de grensrechter een stille tocht gehouden. Deze eindigt bij de voetbalclub Buitenboys, waar de fatale mishandeling van de grensrechter plaatsvond. Ondertussen maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat de drie voetballers uit Amsterdam die daarvoor maandag werden aangehouden, nu worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Ze verschijnen donderdag bij de rechter-commissaris, die beslist of hun voorarrest wordt verlengd.

De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg bracht dinsdag naar buiten dat het bewuste B1-team uit Amsterdam eerder dit jaar door de leiding is berispt nadat spelers zich verbaal tegen een scheidsrechter hadden misdragen. Het juniorenelftal kreeg toen een 'gele kaart' als waarschuwing. De wethouder ziet vooralsnog geen reden de amateurvoetbalclub SV Nieuw Sloten te sluiten. Hij dringt wel aan op een gesprek met het bestuur van de vereniging en de KNVB.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat de daders hard moeten worden aangepakt. De voetbalbond en de clubs moeten scherper optreden tegen agressie, vindt de minister. De dood van de grensrechter mogen ze van Opstelten „niet wegredeneren en niet als een incident zien. Daarvoor is dit te ernstig. Dat staat niet op zichzelf, er is meer aan de hand.”