Nieuws/Wat U Zegt

WUZmail: Politie heeft altijd gelijk

Door Johan Jansen

Al tien jaar lang iedere dag keurig boetevrij naar je werk rijden en dan opeens een boete krijgen voor rijden door rood licht. Lezer Mari Pelzer weet zeker dat het vergrijp nooit heeft plaatsgevonden. "Eigenlijk komt het erop neer dat de politie zomaar iedereen kan noteren en je kunt er niks tegen doen."

Mari Pelzer schrijft:

Dagelijks rijd ik op en neer naar Nuenen. Daarbij passeer ik zowel heen als terug tien flitspalen. Dit doe ik vijf dagen per week en ongeveer 42 weken per jaar en dit al tien jaar lang, en ben nog nooit geflitst en geen enkele boete voor door het rode licht rijden.

Nu ben ik enige tijd terug 'betrapt' op door het rood rijden. Ik kreeg de bekeuring van 226 euro netjes binnen. Ik was het hier niet mee eens en heb bezwaar aangetekend en een bewijs gevraagd. Dit was er niet: een surveillance-auto had het 'vergrijp' gezien en that's it. Geen foto of niks en de auto had mij gezien de verkeerssituatie niet staande kunnen houden.

Ik kan me dit niet voorstellen. Maar wat me het meeste dwarszit is het feit dat deze mensen dan maar zomaar een kenteken op kunnen schrijven en je bent erbij. En dit op een kruispunt waar ik iedere dag terdege uitkijk omdat wanneer we groen hebben, de auto's van links en rechts nog midden op de kruising staan.

Nu zit ik te twijfelen of ik wel moet betalen. Op tv zag ik laatst een of ander rechtsprogramma en daar was een soortgelijk geval bij en ik hoorde de rechter zeggen dat de agenten hiervoor opgeleid zijn. Eigenlijk komt het erop neer dat ze zomaar iedereen kunnen noteren je kunt er toch niks tegen doen.

Nu stond ik laatst in een rij voor een verkeerslicht en opeens hoor ik achter mij een sirene en blauw zwaailicht. Dus wij allen aan de kant en ze reden de rij met hoge snelheid voorbij. En dat terwijl ze tweehonderd meter verderop koffie gingen halen. Zouden ze hier ook voor opgeleid worden? Of zou met mijn financiële bijdrage die koffie betaald worden?