Nieuws/Binnenland
1169395
Binnenland

'PvdA heeft zaak-Verdaas ernstig onderschat'

Het voormalig Gelderse Statenlid Toine van Bergen uit Nijmegen is de man geweest die de bonnetjesaffaire rond Co Verdaas heeft aangeslingerd. Van Bergen (eerst SP, na een conflict verder onder zijn eigen naam in Provinciale Staten) beet zich jaren vast in de declaraties van Verdaas. „Ik ben vooral verbaasd dat de PvdA zo luchthartig deed over de dossiers toen Verdaas werd gevraagd om staatssecretaris te worden. De partij wist dat er iets aan de hand was. Ik had Diederik Samsom toch hoger ingeschat”, zei hij donderdag in een reactie.

Van Bergen zocht uit, onder meer met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (WOB), dat Verdaas als Gelderse gedeputeerde in Zwolle woonde, hoewel die zei Nijmegen als woonplaats te hebben. Jarenlang declareerde de bestuurder vervolgens vele honderden ritten van de Overijsselse hoofdstad naar het provinciehuis in Arnhem. „Formeel stond hij ingeschreven in Nijmegen, maar feitelijk was dat dus onjuist.” Volgens Van Bergen gebeurde dat met instemming van het college van GS en de ambtelijke top op het provinciehuis.

De PvdA, Samsom voorop, heeft volgens Van Bergen de signalen uit Gelderland niet ernstig genoeg ingeschat. „Anders vraag je iemand niet naar Den Haag te komen. Nee, ik voel geen voldoening nu hij aftreedt. Verbazing overheerst.”