Nieuws/Binnenland
1169545
Binnenland

Dekker gaat omroepen anders financieren

De publieke omroepen zullen niet langer worden gefinancierd op basis van de ledenaantallen, maar op basis van de kwaliteit die ze gaan leveren. Omroepverenigingen krijgen vanaf 2016 een minimumbedrag. Daarnaast krijgt de raad van bestuur van de NPO meer invloed op wie wel budget krijgt.

Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) donderdag bekendgemaakt. Hij wil dat omroepen minder gaan kijken naar het belang van hun leden en meer naar dat van alle 17 miljoen kijkers. „Er komt een verschuiving van het idee dat ieder lid telt, naar dat elke kijker telt”, zegt hij.

Dat houdt niet in dat de omroepen enkel nog kaskrakers mogen maken. „De kwaliteit van programma's is leidend”, vindt de staatssecretaris. Hoe dat precies gaat uitpakken, wordt de komende tijd nader uitgewerkt.

Verder wordt het budget van de religieuze omroepen, zoals de RKK en de BOS, op nul gezet. Over het behoud van de zendmachtiging wordt de komende maanden nog overleg gevoerd. In het voorjaar moet daar meer duidelijkheid over komen.