Nieuws/Binnenland

Bijltjesdag in Maleisië

Door KiRae de Boer

De derde dag van de Monsoon Cup, de finale van de Alpari World Match Race Tour in Terengganu, Maleisië, stond geheel in het teken van de kwalificaties voor de volgende rondes. Zeilers die de afgelopen dagen slecht hadden gepresteerd, konden zich met een paar goede wedstrijden alsnog kwalificeren voor de kwartfinales van morgen. Lukt dat niet, dan kunnen ze naar huis.

Battle

En dan was er natuurlijk de ‘battle of the Gillies’, de strijd tussen de afscheid nemende veteraan Peter Gilmour en zijn zoon David, de jongste schipper die zich ooit voor een matchracefinale wist te kwalificeren. Zoals verwacht moest David het, in een strijd die alleen in het begin spannend was, afleggen tegen zijn vader. Op een spannend moment hoorde je David zelfs tegen zijn vader roepen: “ Kom maar op, raak me dan...”, maar Peter was veel te ervaren om het op een aanvaring aan te laten komen. De oude vos zorgde ervoor dat zijn zoon meer op zijn tegenstander gefocust was en minder op de wind. EN won met een straatlengte voorsprong.

Beaufort

Juist onder de lichte omstandigheden van vandaag, met 2-4 knopen wind, waren het de windzoekers die de beste resultaten scoorden. In de ochtend moesten de wedstrijden zelfs vanwege onvoldoende wind worden afgeblazen. Omstandigheden dus, waarbij de oude admiraal  Beaufort zich in zijn graf zou omdraaien.

Verrassingen

Verrassend was het goede presteren van Taylor Canfield, de Amerikaan van de Maagdeneilanden, die zijn successen van de laatste dagen prolongeerde. Canfield bezet de vierde plek in het Monsoon Cup klassement. Een andere verrassing was het matige presteren van Nieuw Zeelander Adam Minoprio. De man die door kenners als outsider werd beschouwd, viel met vier overwinningen en even zo vele verlieswedstrijden door de mand en staat slechts zevende in het klassement.

De ranglijst wordt op dit moment aangevoerd door de ‘oude’ Peter Gilmour, die zijn laatste wedstrijden extra glans wil meegeven. Na de winst op zijn zoon moest hij tegen zijn grootste rivaal, Ian Williams aan de bak. Vlak voor de start kreeg de favoriet een straf opgelegd. Door de discutabele beslissing van de scheidsrechters leed de favoriete roodharige Brit zijn tweede nederlaag.

Williams: “Verliezen van Gilmour is geen schande, maar ik ben nog altijd kwaad op de umpires. Ik weet zeker dat ze het niet goed hebben beoordeeld. Da’s gewoon pech hebben, maar ook dat is ‘part of the game’. Gelukkig krijg ik in de kwart- of halve finale nog een herkansing tegen hem.” Gilmour was duidelijk in zijn commentaar: “Ian maakte gewoon een verkeerde tactische inschatting. Dat kan iedereen gebeuren. Het is allemaal nog niet voorbij.“

Kwartfinales

Inmiddels hebben zich acht zeilers gekwalificeerd voor de kwartfinales. De Maleisische favoriet Jeremy Koo staat laatste en is uitgezeild. Ook David Gilmour en de Zweed Johnie Berntsson kunnen hun koffers gaan pakken.