Nieuws/Binnenland
1169942
Binnenland

null

Noorwegen in een notendop

UNESCO beschouwt de Noorse fjorden als een Werelderfgoed. En niet voor niets, want de Noorse fjorden kunnen wedijveren met ’s werelds mooiste landschappen.

De ‘Noorwegen in een notendop’-excursie biedt een spoedcursus fjorden in één dag. Vanuit Bergen maak je met verschillende vervoermiddelen een rondje fjorden. En als je het helemaal bijzonder wilt maken, doe je dat in de winter of in het voorjaar.

De ‘Noorwegen in een Notendop’-dagtour is ongetwijfeld de populairste excursie van Noorwegen, en dat is niet zo verbazingwekkend. Zeker als de fjorden in wintertooi zijn gekleed, is de dagtour zeer bijzonder. Het is begin februari als ik bijna moederziel alleen sta te wachten op de trein op het perron van Bergen.

Het eerste deel van de treinreis gaat met de gewone trein, hoewel het begrip ‘gewoon’ relatief is: dit is het begin van de beroemde treinreis van Bergen naar Oslo. In Voss is het tijd om over te stappen voor de bustocht naar Gudvangen. Bij Gudvangen eindigt de weg en begint de cruise door misschien wel de mooiste fjorden van het hele Noorse fjordengebied: de Aurlandsfjord en de Nærøfjord.

Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het is allesbehalve dringen aan boord. Nog geen veertig mensen zijn er aan boord, waarvan het merendeel ook nog eens de warmte van binnen opzoekt. Zodra we het minuscule haventje van Gudvangen verlaten, opent de Nærøyfjord zich in al zijn schoonheid.

De Nærøyfjord prijkt sinds 14 juli 2005 samen met de Geirangerfjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee erkent UNESCO de bijzondere landschappelijke betekenis van deze fjord. Halverwege de twee uur durende cruise wordt de Nærøyfjord ingewisseld voor de Arlandsfjord, die al even fraai is.

Beroemdste spoorlijn

In Flåm eindigt de cruise en begint de beroemdste spoorlijn van Noorwegen: de Flåmsbanen. Met een stijgingspercentage van gemiddeld 5,5 procent is deze tot een van de steilste treintrajecten ter wereld. Na te zijn vertrokken op twee meter boven zeeniveau arriveer je in Myrdal op 866 meter hoogte.

In Myrdal vindt de laatste wisseling van vervoermiddel plaats, waarna je via Voss met de gewone trein terugrijdt naar Bergen. De natuur heeft zoveel indruk achtergelaten, dat een toegift niet noodzakelijk is. Deze populairste Noorse dagtour is in de drukke zomermaanden al een absolute aanrader, maar is in wintertooi helemaal niet te overtreffen.

Bergen

Uitvalsbasis voor de ‘Noorwegen in een notendop-excursie is voor de meeste mensen Bergen. De tweede stad van Noorwegen ligt heerlijk weggestopt aan de westkust, aan de rand van fjorden en gletsjers en tussen de bergen. De natuur mag dan overweldigend zijn, de stad zelf doet er niet voor onder. Ondanks zijn omvang heeft Bergen zijn knusse en intieme karakter weten te behouden. Bovendien ligt de geschiedenis er voor het oprapen: het verleden gaat soepel over in het heden, waardoor Bergen voor iedereen wel iets te bieden heeft. Het is dan ook zeer aan te raden om minimaal een dagje in Bergen te verblijven. Maar wat is er zoal te doen? We zetten de belangrijkste vijf bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

Bryggen. De bekendste attractie van Bergen is Bryggen met zijn mooie houten huizen uit de Hanzeperiode. Het is er heerlijk slenteren, hetzij op eigen gelegenheid aan de hand van een plattegrond of met een gids.

Bergenhus Festning. De Håkonshallen en Rosenkrantztårnet zijn de belangrijkste attracties van de Bergenhus Festning. De Håkonshallen is het grootste middeleeuwse bouwwerk met een wereldse functie in Noorwegen. De Rosenkrantztårnet werd in 1560 gebouwd door de gouverneur van het kasteel, Erik Rosenkrantz, en deed dienst als verdedigingspost en residentie.

Troldhaugen. Het huis waarin Edvard en Nina Grieg het grootste deel van hun leven doorbrachten ligt net buiten de stad, maar mag zeker niet overgeslagen worden. Het oorspronkelijke huis is nog in uitstekende staat en het daarbij gebouwde Griegmuseum geeft een uitstekend overzicht van het leven van Noorwegens bekendste componist.

Fløyen en Ulriken. De beste manier om een overzicht te krijgen van de stad, de haven en de omgeving is om de kabeltrein naar Fløyen (320 meter) of de kabelbaan naar Ulriken (643 meter) te nemen. De stad ligt dan echt onder je voeten. Vergeet niet om ook ’s avonds de berg op te gaan en geniet van de zonsondergang en de vele lichtjes.

Kunst en cultuur. Bergen herbergt een paar fraaie musea en andere culturele instellingen. Een kleine greep: Kulturhuset, Den Nationale Scene, Bergen Kunstmuseum, Vestlandse Kunstindustrimuseum, Grieghallen en Sjøfartsmuseum. Trek tenminste één dag uit om een paar musea te bezoeken.