Nieuws/Binnenland
1170002
Binnenland

null

Gezegend Napels

Voetbal en Maradona, vuilnis en maffia; dat is het gangbare beeld van de levendige Italiaanse havenstad Napels. Deels klopt dat ook, al ligt het vuil al lang niet meer overal metershoog op straat. Zeker niet in het historische centrum, een prachtig doolhof van straatjes en pleintjes waar God óf Maradona altijd toekijkt. Op stap in een stad waar je eindeloos door de steegjes kunt dwalen.

In eerste instantie doet niets aan Maradona denken, tijdens een wandeling door de beroemde smalle straatjes van de Napolitaanse binnenstad. Tot je ineens een klein heiligdom aan de gevel van een karakteristieke espressobar ziet hangen. In het tabernakel waar normaal de beeltenis van Christus hangt, prijkt nu een weliswaar wat vergeelde, maar bijna goddelijke foto van één van ’s werelds beste voetballers aller tijden.

Het is geen vergeten curiositeit, want de bloemen in de vaas zijn vers en de barman binnen vertelt dat ze regelmatig vervangen worden. „Het houdt de herinnering levend, want de jaren dat Maradona hier speelde, waren voor ons de mooiste jaren van ons leven. Maradona gaf de bewoners hun zelfvertrouwen terug en toonde ons dat we minimaal gelijkwaardig of misschien wel beter zijn dan de Italianen in het noorden die ons altijd denigrerend behandelen. Hij mag nu een beetje gek geworden zijn, voor Napels zal hij altijd een held blijven!’’

 

Mooie woorden, maar de Napolitanen blijken toch nog met een flink minderwaardigheidscomplex te kampen. Elk gesprek aan de espressobar gaat over de macht van het geld in Milaan of de macht van de politiek in Rome. Het gaat altijd over anderen, terwijl ze hun eigen zegeningen zouden moeten tellen. Dat zijn er namelijk nogal wat. Of het nu die geweldige pizza is of de Vesuvius aan de overkant van de baai, die prachtige binnenstad of die idyllische eilanden in de baai; Napels heeft het allemaal.

Het Centro Storico van Napels staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is eigenlijk één groot openlucht museum. Maar wel een museum waar geleefd wordt. Hoog boven de hoofden bungelt altijd schoon textiel aan strak gespannen waslijnen tussen de vlak op elkaar gebouwde panden. Die binnenstad is gemaakt voor een voettocht, ook al lijkt Napels op de stadsplattegrond veel te groot. In de praktijk valt dat mee, want vanaf het centrum loop je zo richting zee, waar je terecht komt op een aanvankelijk spuuglelijke kustweg ter hoogte van het havengebied waar de veerboten vertrekken naar eilanden als Capri, Sardinië en Sicilië.

Parkjes, jachthavens en kastelen

Langzaam maar zeker gaat die boulevard echter over in een indrukwekkende laan met parkjes, jachthavens en kastelen, zoals het Castel Nuovo dat hoog over de baai uitkijkt. Met uiteraard ook overal weer bars, restaurants en terrassen om even bij te komen en van het uitzicht te genieten.

„Als gids door de stad is de Via Toledo een straat om te onthouden’’, vertelt hotelreceptionist Claudio ‘s ochtends aan het ontbijt. „Vooral het stuk tussen Piazza Dante en Piazza Plebiscito, want dat gedeelte verbindt niet alleen de winkelstraten maar ook de uitgaansgebieden met elkaar. Als je Toledo als leidraad aanhoudt, komt je er altijd uit. Veel plezier en buongiorno trouwens nog!’’

Via Toledo blijkt een druk winkelgebied waar je ook met een smalle beurs terecht kunt voor hippe Italiaanse kleding. Vlak achter de straat ligt het mooie Piazza Gesù Nuovo waarop talloze stegen uitkomen, met relatief wat goedkopere bars en restaurants.

 

Zoek je het meer op stand, dan ga je aan het einde van Toledo vlak voor het Plebiscito plein rechtsaf de chique winkelstraat Via Chiaia in en volg je na zonsondergang het uitgaanspubliek de stegen in. Daar in het doolhof gaat vervolgens een bijna intimiderende wereld van uiterlijke schoonheid open. Hier wemelt het van de hypermoderne clubs en loungebars bevolkt door jongens en meisjes die hoogstpersoonlijk door Dolce of Gabbana aangekleed lijken te zijn. De stegen staan ’s nachts vol en je wordt meteen op je kledingkeuze beoordeeld, zelfs door de heren.

Hier moet je mee op het niveau van de vrouwen die zo van de catwalk lijken te komen, vindt gesoigneerde Allessandro, met trendy en achteloos gedrapeerde trui om de schouders. „Maradona kwam hier vroeger ook altijd. Weet je gelijk waar en wanneer het fout is gegaan met hem!’’

Reiswijzer:

Napels ligt op ruim 2000 kilometer van Amsterdam en dus is het vliegtuig het snelste vervoermiddel. Onder meer Transavia vliegt vanaf Schiphol dagelijks op de Italiaanse havenstad en de goedkoopste

tickets zijn vanaf ongeveer €150,- boekbaar. Check verder het internet voor alle aanbieders.