Nieuws/Buitenland
1170205
Buitenland

null

Lakshmi glimlacht naar haar ouders 48 uur na haar operatie

Lakshmi, het Indiase meisje van 2 dat een marathonoperatie onderging om verlost te worden van de vier extra ledematen waarmee zij ter wereld kwam, is 48 uur na de ingrijpende operatie bij bewustzijn. Zij heeft inmiddels naar haar ouders geglimlacht en met haar tenen gewiebeld. Dit hebben de behandelend artsen vrijdag bekendgemaakt.

Lakshmi werd vrijdag voor het eerst van de beademing gehaald. Ook konden haar ouders voor het eerst een tijdje met hun kind doorbrengen. "Het was emotioneel", zei Sharan Patil, het hoofd van het chirurgisch team dat de operatie heeft verricht. Ze was alert en reageerde duidelijk op haar ouders. "Ze leek echter perplex toen ze naar haar benen keek. Ze bleef maar naar haar benen staren, zich afvragend waar de rest van haar lichaam was gebleven", aldus Patil.

De operatie, in een ziekenhuis in de zuidelijke stad Bangalore, nam 24 uur in beslag. Meer dan dertig artsen werkten mee aan de spectaculaire operatie. Na het wegnemen van de overbodige ledematen moesten de organen van het meisje worden hersteld en haar bekkenstreek worden gereconstrueerd. Dat lukte boven verwachting goed, aldus Patil. Lakshmi had behalve dubbele ledematen onder meer twee vergroeide ruggengraten, vier nieren en vergroeide zenuwen. Ook de separatie van de ruggengraten lukte wonderwel.

De weggenomen ledematen behoorden in feite aan een tweelingbroertje of -zusje dat zich als embryo maar gedeeltelijk heeft ontwikkeld en met wie Lakshmi vergroeid was geraakt. Lakshmi is vernoemd naar de vierarmige hindoegodin van de rijkdom en wordt in haar geboortedorp in de noordelijke deelstaat Bihar door sommigen zelf ook als een godin beschouwd. Een circus wilde het kind kopen, waarna haar ouders haar ter bescherming verstopten.

Voor de operatie kon Lakshmi niet staan of lopen. Of zij later zal kunnen lopen, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk moet ze later nog worden geopereerd om iets aan de misvorming van haar voetjes te doen, maar in ieder geval heeft zij daar verdere behandeling voor nodig.