Nieuws/Binnenland

Appen in de ban

Door Gijsbert Termaat

ANP

Amersfoort - Veilig Verkeer Nederland (VVN) is blij dat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) eindelijk serieus werk maakt van de aanpak van appen op de smartphone tijdens het autorijden.

ANP

Daarmee hoopt de bewindsvrouw het aantal slachtoffers dat door afleiding valt in het verkeer terug te dringen. „Een hardere aanpak is hoognodig. Het afgelopen jaar zijn er weer meer doden in het verkeer gevallen. Dat waren er 621 en dus 51 meer dan in 2014. Dat heeft vooral te maken met het gebruik van de smartphone”, zegt VVN-directeur Cohen.

Al in juni stuurde VVN een brandbrief naar Den Haag, waarin werd gevraagd na te denken over wetgeving om bij elke verkochte smartphone een app te voegen of een device in te bouwen die bij snelheden boven bijvoorbeeld 20 of 30 km p/u zorgt voor automatische uitschakeling. De minister wil nu serieus naar dit soort mogelijkheden kijken.

„Het is fijn dat de minister reageert op de sterke toename van het aantal verkeersslachtoffers. De plannen zijn goed, nu komt het erop aan om supersnel met wetgeving te komen. Elke maand eerder redt levens”, aldus Cohen.

„Mensen kijken gemiddeld 220 keer per dag op hun smartphone. Ook tijdens het autorijden.”