Nieuws/Buitenland
117066
Buitenland

Trump bereid Syrië weer aan te vallen

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump is bereid toestemming te geven voor nieuwe aanvallen op Syrië als er opnieuw chemische wapens worden ingezet tegen burgers in dat land. Dat meldde het Witte Huis maandag.

Donald Trump

Donald Trump

De VS bombardeerde vrijdag een Syrische luchtmachtbasis als reactie op een vermeende chemische aanval eerder die week op burgers. De Amerikaanse aanval werd scherp veroordeeld door Rusland en Iran. Moskou en Teheran waarschuwden dat ze hard zullen terugslaan als de VS hun bondgenoot Syrië opnieuw aanvallen.

Als reactie op de Amerikaanse aanval op de luchtmachtbasis besloot Rusland het akkoord met de VS op te heffen waarmee het militair luchtverkeer boven Syrië wordt gecoördineerd. Deze hotline moest ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeurden tussen Amerikaanse en Russische jagers.

’Samenwerken met Rusland kan’

Het Amerikaanse leger heeft aangegeven nog steeds militair te kunnen samenwerken met Rusland in het luchtruim boven Syrië. Hoe dat gaat, is niet bekend.

De Syrische president Bashar al-Assad blijft ontkennen achter de vermeende gifgasaanval van vorige week dinsdag te zitten.