Nieuws/Binnenland
1171011
Binnenland

Bankenleningen: gedekt en ongedekt

Wie in 2012 in bankenobligaties heeft belegd, zal hebben gemerkt dat de koersen gestegen zijn. Immers, de kredietopslagen die banken betalen zijn in 2012 gedaald. Dit komt door de ruime financieringsfaciliteiten bij de Europese Centrale Bank en door het ontschulden bij banken.  

Hieronder ziet u de daling in kredietspreads van banken in 2012.

 

Als u in niet achtergestelde bankenleningen wilt beleggen, heeft u de keuze uit twee categorieën. De aankoop van 'gewone', ongedekte leningen uitgegeven door banken. Deze worden senior genoemd.

Daarnaast kunt u beleggen in leningen gedekt door hypotheken. Deze geven een dubbele zekerheid. De eerste zekerheid is de kwaliteit van de debiteur en de tweede is de kwaliteit van het onderpand, te weten hypotheekportefeuilles.

Bij particuliere beleggers merk ik dat deze laatste categorie minder bekend is. Vrijwel alle banken in Europa geven dergelijke leningen uit.  In de markt staan dit soort obligaties bekend als 'covered'. Door de redenen genoemd in de eerste alinea zijn er ook minder bankenleningen uitgegeven in 2012.

Dit geldt voor beide categorieën en is ook een reden waarom de kredietopslagen die banken betalen zijn gedaald. Hieronder staat een overzicht van uitgifte de afgelopen jaren. U ziet dat het aantal emissies in 2012 behoorlijk is gedaald.

 

Het rendement dat u behaalt door te beleggen in deze gedekte obligaties is uiteraard lager dan ongedekte obligaties. Dit komt door de dubbele zekerheid. Hieronder ziet u een lijst van door Nederlandse banken uitgegeven covered bonds.Ter vergelijking van bovenstaande leningen met dekking vindt u hieronder een overzicht van een aantal leningen zonder dekking.

Er is te zien dat dit rendement hoger ligt dan leningen met een dubbele dekking. De spread zal toenemen naar gelang de looptijd langer wordt en de kwaliteit van de debiteur verminderd.

Erik Bakker is managing partner van OHV, een onafhankelijke financieel intermediair en vermogensbeheerder voor institutionele en particuliere klanten.