Nieuws/Binnenland
1171045442
Binnenland

Omar L. na mislukte vlucht overgebracht naar Vught

Verdachten ontsnappingspoging komen uit Frankrijk

ZUTPHEN - De vier mannen die gisteren zijn opgepakt vanwege een verijdelde ontsnappingspoging bij de gevangenis in Zutphen, hebben de Franse nationaliteit. De verdachten hebben een Noord-Afrikaanse achtergrond.

Dat melden twee goed ingevoerde bronnen rond het onderzoek. De advocaten Jan Vlug en Jan-Hein Kuijpers, die twee van de vier bijstaan, ’ontkennen noch bevestigen’ de nationaliteit van de mannen. Ze kunnen vanwege de beperkingen die er liggen op het onderzoek, niet ingaan op details. De vier mannen zijn tussen de twintig en dertig jaar oud, laat de politie weten. De vier wonen niet in Nederland.

In ieder geval een van de mannen zou uit de omgeving van Parijs komen. Ze werden gistermiddag aangehouden nadat ze volgens de politie hadden geprobeerd met een bestelbus de poort van de gevangenis te rammen. Opvallend is dat bij een eerdere, eveneens verijdelde ontsnappingspoging in een bajes in Limburg in 2017 ook een Fransman was betrokken. Die werd tijdens de vlucht doodgeschoten.

Kopstuk Mocro-maffia

De man die bevrijd moest worden in Zutphen, is de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. van de Mocro-maffia. Hij behoorde tot het kamp van de gangster Benaouf A. Bij de ontsnappingspoging in 2017 in Limburg was geprobeerd om hem te bevrijden.

De vier worden woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie wil de mannen langer vasthouden. Als de rechter de verdenkingen zwaar genoeg vindt, kan hij besluiten de verdachten zeker twee weken in voorarrest te houden.