Nieuws/Binnenland
1171061
Binnenland

Dim Summen met Volkswagen

In de zoektocht naar een acceptabel rendement  versus het te lopen risico laten we momenteel veel bedrijfsobligaties liggen.  De blinde vlucht in de sector bedrijfsobligaties heeft ertoe geleid dat de rendementen van  “topdebiteuren”  als Nestlé , SAP maar ook Volkswagen tot extreme laagtes zijn gedaald.

Soms echter komen er in de combinatie met andere beleggingsideeën toch leuke mogelijkheden om de hoek. Al enige tijd kijken beleggers  die bang zijn voor waardevermindering van de euromunt, of zelf rekening houden met het uiteenvallen van de EMU, naar obligaties gedenomineerd in andere valuta. Zodoende zijn obligaties in valuta als de Noorse kroon, Canadese dollar en US dollar in vele portefeuilles te vinden. Je moet je echter wel afvragen of bijvoorbeeld en belegging in US dollar wel zo’n goed alternatief voor de euro is aangezien dat land ook zware problemen heeft.

Veel beleggers kijken ook naar (bedrijfs)obligaties van opkomende markten waarbij men naast het obligatierendement ook overtuigd is te gaan profiteren van een sterker wordende lokale valuta. Een moeilijker punt blijft dan bij lokale bedrijven te beoordelen hoe sterk ze zijn en hoe groot het risico is dat ze om kunnen vallen.

Vandaag kwam er echter een leuke mogelijkheid te beleggen in een obligatie van een bedrijf dat we alle kennen, Volkswagen, maar dan gedenomineerd in Chinese Yuan.  In de volksmond worden dit soort leningen ook wel Dim Sum bonds genoemd. Het rendement van de obligatie bedraagt 3.75% voor een looptijd van 5 jaar.  Ter vergelijking een Volkswagen lening van die looptijd in euro’s geeft een rendement van ca 1,35%.

Vraag blijft dus nu hoe gaat de waarde van de Chinese Yuan (CNY) zich tegen de euro (EUR) ontwikkelen. Onderstaand plaatje laat de waardeontwikkeling over de laatste 5 jaar zien en conclusie is de Chinese Yuan is bezig met een continue opmars versus de euro.

 

 

 

 

De verwachting van vele analisten is, dat aan deze opmars voorlopig nog geen einde is gekomen. Een geschatte economische groei van ca 7,5% , de verbreding van de koersbandbreedte tegen de US dollar en de geschatte onderwaardering van de Yuan van zo’n 30% zijn daar de argumenten voor.

Ook lijken de Chinezen langzaam toe te geven aan de Amerikaanse druk om een einde te maken aan het kunstmatig laag houden van hun valuta uit exportvoordeel. Om die redenen kunnen we uiteindelijk hopen op een totaal rendement in EURO dat hoger komt te liggen dan de 3.75% vergoeding in Chinese Yuan. Wat in ieder geval al beter was dan het rendement van 1,35% die u voor een VW lening in euro’s zou krijgen.

Willem van Baarle is managing partner bij Boer & Olij Securities B.V. Boer & Olij Securities is een commissionair in effecten met als specialiteit de advisering en handel in obligaties voor institutionele beleggers en particuliere relaties. Meer info op www.boerolij.nl. Cliënten van Boer & Olij kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder. Deze column is geschreven op persoonlijke titel.