Nieuws/Binnenland
1171083
Binnenland

De kiwi's van Kapiti Island

De bijzondere Maoricultuur, die het ’land van de lange, witte wolk’, Nieuw-Zeeland, zo kenmerkt, spreekt velen tot de verbeelding. De ruimte, rust, vriendelijkheid en ongekende natuur van het land heeft vele reizigers al betoverd. De optelsom van al deze begrippen vind je op Kapiti Island, vlak voor de kust van deze staat ver in de Grote Oceaan. Onze verslaggever bezocht het bijzondere natuurgebied.

Als we op het strand staan van Paraparaumu, een van de kustplaatsjes langs de Kapiti Coast, de achtertuin van Nieuw-Zeelands hoofdstad Wellington, is Kapiti Island in een oogopslag te zien. Het eiland heeft een oppervlakte van 10 bij 2 kilometer en is sinds 1987 een natuurreservaat. Met niet meer dan 86 vergunningen per dag is een bezoek aan dit groene walhalla voor slechts weinig mensen weggelegd.

Om het nog exclusiever te maken, zijn slechts twee delen van het eiland opengesteld voor het publiek: Rangatira (halverwege de oostkant van het eiland) en North End. Overnachten op het eiland is niet mogelijk, mits je een kamer boekt bij de Kapiti Nature Lodge op North End, het gedeelte waar Maori John Barrett de scepter zwaait.

En dat laatste hebben wij gedaan. John komt met zijn boot net aanvaren. Een haven is er bij Paraparaumu niet en de boot wordt met een tractor met aanhangwagen uit de zee getakeld, waarna je kunt instappen en weer terug wordt gereden naar de zee.

Kapiti Island Nature Tours

Ook op het eiland is geen haventje of pier te bekennen. Met een lange loopplank kun je net met droge voeten de kust bereiken. De ontvangst is uitermate vriendelijk en lijkt wel op een familiethuiskomst. En dat ís het ook wel een beetje, want dit deel van het eiland wordt beheerd door John en zijn familie, waarvan zes familieleden permanent op het eiland wonen.

Met zijn organisatie Kapiti Island Nature Tours delen John en zijn familie hun uitgebreide kennis met de gasten. Niet dat dat een natuurlijk gegeven was, want de eeuwenoude Maoricultuur op het eiland kwam bijna ten einde met de komst van de Europeanen. Met name de walvisvaarders drukten een enorme stempel op het eiland.

In hoogtijdagen woonden hier maar liefst tweeduizend mensen. Daarna volgden de boeren die het grootste deel van het eiland ontbosten. Dit werd de overheid toch te gortig en al in 1897 diende de toenmalige premier een eerste wetsvoorstel in ’om de flora en fauna te beschermen’. Tevens werd van de in totaal 1965 hectare, 13 hectare rond Waiorua Bay toebedeeld aan de lokale Maoristam. Dit is dus het gebied waar John’s iwi (stam) en whanau (familie) al sinds 1820 wonen en de lodge zich bevindt.

Natuurbehoud

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd alles helemaal goed geregeld. „In 1987 werd het Department of Conservation opgericht. Vanaf dat jaar drukte natuurbescherming een belangrijke stempel op de toekomst van het eiland. Ook keerde de zeggenschap over dit deel van het eiland definitief terug naar de Maori’s, als onderdeel van de uitvoering van het in 1840 tussen de Maori’s en de Britse Kroon gesloten verdrag van Waitangi”, legt John uit.

Zeker voor het natuurbehoud is dat een belangrijk gegeven, want rentmeesterschap en duurzaamheid zijn voor Maori’s sleutelwoorden. Zij beschikken over een uitgebreide kennis van de natuur en haar beheer, maar kregen hiervoor nooit eerder maatschappelijke erkenning en werden er economisch niet voor beloond. „Het is nu aan ons om te laten zien dat rentmeesterschap en duurzaamheid geen loze begrippen zijn”, voegt John er nog aan toe.

Kapiti Island is beroemd om zijn indrukwekkende bossen, ongerepte stranden en vooral veel vogelsoorten, waaronder de kiwi. Als we in de lodge arriveren, loopt er een takahe langs. Een bijzonderheid, want van deze niet vliegende ral komen er nog maar 250 in heel Nieuw-Zeeland (en dus de wereld) voor. „Op dit moment lopen er 35 rond op dit eiland”, zegt Manaaki, John’s zoon, met enige trots. Ook tijdens de Lagoon en Okupe Loop Walk kom je bijzondere vogels tegen, zoals de Nieuw-Zeelandse robin, de op een papegaai lijkende kâkâ of de op een fazant lijkende weka.

Bijzondere vogels

Maar voor alles spreekt natuurlijk de kiwi – min of meer het nationale symbool van Nieuw-Zeeland – het meest tot de verbeelding. Kapiti Island is een van de weinige plekken in Nieuw-Zeeland waar je de kiwi in het wild kunt zien. Het zijn loopvogels, die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomen.

De vogel kreeg zijn naam van de Maori’s, die hem vernoemden naar de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen. Er zijn verschillende soorten en op Kapiti Island komt de kleine gevlekte kiwi voor. Ook hiervan zijn de aantallen indrukwekkend. Manaaki: „In heel Nieuw-Zeeland zijn er nog zo’n 1600 van deze kiwisoort te vinden en hier hebben we er 1200 tot 1400 van lopen."

Een kiwitour is dan ook het hoogtepunt van een bezoek aan Kapiti Island. Samen met Manaaki gaan we ’s avonds op pad om kiwi’s te spotten. We horen het karakteristieke geluid van de vogel regelmatig. Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje leer je snel. Maar na bijna drie uur hebben we er tientallen gehoord, maar nog niet één gezien.

Grote glimlach

Als we weer terugkeren bij de lodge gebeurt het dan toch nog. Een kiwi struint op het grasveld van een van de huizen en komt recht naar ons toelopen. De enorm lange snavel is goed te zien. Het is leuk om te zien hoe snel het koddige beestje nog kan lopen. „Bijna elke tour zien we wel een kiwi, maar ik begon hem toch wel een beetje te knijpen”, zegt Manaaki opgelucht.

En misschien is dat ook wel het mooie van Kapiti Island. Het landschap is prachtig en met name de vogels zijn overweldigend. Maar het is geen dierentuin, zodat je nooit garanties hebt op het zien van de unieke kiwi, takahe of kâkâ. Maar een betere kans dan op Kapiti Island krijg je niet snel, zo niet nooit. Als we de volgende morgen aan het ontbijt zitten, komen er drie orka’s voorbij zwemmen. „Heb ik nog even geregeld voor je”, zegt Manaaki met een grote glimlach…

Reiswijzer

De Kapiti Coast ligt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, op zo’n 40 minuten rijden ten noorden van Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Qantas Airways (www.qantas.com.au) vliegt rechtstreeks van Sydney naar Wellington, zodat een combinatie van een vakantie met Australië zeer aantrekkelijk wordt. Zie voor alle luchtvaartmaatschappijen die op Australië en Nieuw-Zeeland vliegen en alle aanbiedingen het internet.

Kapiti Island is in een kwartiertje bereikbaar met de veerboot. Er zijn twee veerboten: Kapiti Marine Charter (www.kapititours.co.nz) en Kapiti Island Nature Tours (www.kapitiislandnaturetours.co.nz). De boot vertrekt tweemaal per dag (om 09.30 en 14.30 uur). Zeker als je alles in één hand wilt houden, is het zeer aan te bevelen om alles te regelen via Kapiti Island Nature Tours. In Nederland kun je ook terecht bij de Nieuw-Zeelandspecialist TravelEssence (www.travelessence.nl).

Voor een bezoek aan Kapiti Island is een vergunning noodzakelijk. Er worden 50 vergunningen voor een dagtour vergeven door het Department of Conservation en 36 door Kapiti Island Nature Tours (www.kapitiislandnaturetours.co.nz), waarbij tevens een overnachting in de Kapiti Nature Lodge geboekt kan worden.

Voor meer informatie over Nieuw-Zeeland kun je terecht op www.newzealand.com/nieuw-zeeland en voor specifieke informatie over de Kapiti Coast op www.naturecoast.co.nz