Nieuws/Binnenland
1171172
Binnenland

Hanzelijn: feestelijk sporen

De Randstad en Noord-Nederland komen een stukje dichter bij elkaar. Door de opening van de Hanzelijn, het nieuwe spoortraject tussen Lelystad en Zwolle, worden de reistijden met de trein van het westen naar het noorden en andersom vanaf 8 december drastisch ingekort. Op deze en de volgende pagina’s alles over de festiviteiten rond deze vreugdevolle opening.

De Hanzelijn voert de reiziger langs een bijzonder gebied. Langs natuurgebied de IJsseldelta en, ook dicht in de buurt, de Weerribben. Langs de steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle.

En over de nieuwe, knalrode brug over de IJssel bij Hattem. De mogelijkheden voor toeristen in dit gebied zijn eindeloos. Van grote evenementen, zoals het Dickens Festijn in Deventer en Kerst in Oud Kampen, tot fiets- en wandeltochten. Van een bezoekje aan een museum of vakantiepark tot het proeven van traditionele streekproducten.

Een aantal interessante cijfers over de gloednieuwe spoorlijn. Lengte: 50 kilometer. Kosten: ruim 1 miljard euro. Hoe hard mogen de treinen straks? Op de meeste plekken van het traject 140 kilometer per uur, maar er komen ook stukken waar 200 per uur gereden wordt.

Duizelingwekkend

Aantal verwachte reizigers per dag: zo’n 32.000. En elk jaar gaat er 4 miljoen ton vracht over de Hanzelijn. Sinds de bouw in 2007 begon, zijn zo’n 13.000 spoorstaven, 133.000 dwarsliggers en 1500 masten gebruikt. En bijna 400.000 meter aan elektriciteitsdraad…

Duizelingwekkende cijfers, maar voor de meeste reizigers is waarschijnlijk maar één cijfer van groot belang. Welke tijdwinst boek je? ProRail rekende uit dat een rit tussen Groningen en Amsterdam of Schiphol zo’n twintig minuten sneller gaat.

Er zijn echter ook criticasters die stellen dat er maar vijf à tien minuten gewonnen wordt, omdat de trein lang niet overal op topsnelheid kan rijden. Een reis tussen Lelystad en Zwolle duurt over de Hanzelijn slechts dertig minuten.

Volgens ProRail-zegsman Jouke Schaafsma draait het niet alleen om tijdwinst. „De nieuwe lijn biedt een spectaculair uitzicht over natuurgebied de IJsseldelta. Bijvoorbeeld bij Hattem en Zwolle, waar de nieuwe spoorbrug is aangelegd.”

Twee nieuwe stations

Die opvallende overspanning wordt al sinds april gebruikt voor treinvervoer. De rode brug is hoger dan de oude IJsselbrug, waar tot april de treinen overheen reden. „Die oude brug moest af en toe open voor schepen, dat is door de hogere nieuwe versie niet meer nodig. Dat scheelt dus enorm in tijd.”

De spoorlijn, die de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland kruist, krijgt twee nieuwe stations; Kampen-Zuid en Dronten. Intercity’s die vanuit Groningen en Friesland komen, kunnen via de nieuwe route naar de Randstad. De steden die worden aangedaan zijn Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle.

De lijn loopt door drie provincies: Flevoland, Gelderland en Overijssel. Het Hanzetraject moet ook andere drukke knooppunten ontlasten, zoals de Gooilijn (tussen Amsterdam en Amersfoort) en de Veluwelijn (tussen Amersfoort en Zwolle). Ook andere Overijsselse steden, zoals Deventer, zijn door de nieuwe verbinding vanuit allerlei opstapplaatsen in Nederland sneller te bereiken.

Koningin Beatrix

Het in gebruik nemen van de Hanzelijn wordt begin december een groot feest. Zo komt Koningin Beatrix de spoorlijn op 6 december officieel openen. Hare Majesteit maakt ook de eerste echte rit over het nieuwe traject. Op 8 december mogen alle reizigers een dag gratis over het Hanzetraject rijden. In alle steden op de route is het die dagen een groot feest.

„Zwolle heeft naast een theaterspektakel en muzikale optredens het grootste IJsbeeldenfestival ter wereld met sprookjesfiguren van de gebroeders Grimm. Kampen heet haar publiek welkom met muziek en het theaterspektakel van The Lunatics.

In Dronten worden bezoekers ontvangen door Walibi-karakters. En Lelystad tovert het stadshart van Lelystad om tot een Winter Wonderland”, laat de organisatie weten. In Zwolle organiseert de VVV speciale stadswandelingen.

 

Info Hanzelijn

www.hanzelijn.nl: www.nieuwehanze.nl

Voor een reservering voor de stadwandeling in Zwolle:

Zwolle Marketing afdeling groepsdagtochten. Tel. (038-4216198)