Nieuws/Binnenland
1171796
Binnenland

Meer extreem dikke mensen naar kliniek

Particuliere klinieken doen steeds vaker behandelingen bij mensen met zwaar overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Het aantal particuliere klinieken, de verzamelnaam voor privéklinieken en zelfstandige behandelcentra, dat behandelingen voor extreem dikke mensen aanbood steeg in één jaar tijd van 32 naar 45. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er flink meer mensen met een Body Mass Index (BMI) van boven de 35 werden behandeld.

In totaal bezochten vorig jaar een kleine 6500 veel te dikke mensen een particuliere kliniek, tegen 5100 in 2010. Daarmee lijkt de stijging wel wat af te vlakken, want in 2009 waren er nog maar 2000 mensen met zo'n hoog BMI die een kliniek van binnen zagen.

De BMI is een indicatie van het over- en ondergewicht van mensen. Een BMI tussen de 20 en 25 is gezond. Mensen met een BMI van boven de 35 komen in aanmerking voor een overgewichtoperatie. Mensen met een BMI boven de 40 hebben last van zogenoemde morbide obesitas en kunnen eveneens een operatie ondergaan.