Nieuws/Binnenland
1171821
Binnenland

Staking verlamt treinverkeer in Portugal

Het binnenlandse treinverkeer in Portugal kwam zaterdag tot stilstand door een staking van spoorwegpersoneel. De werknemers krijgen minder salaris door de bezuinigingsmaatregelen die de regering doorvoert in ruil voor internationale financiële hulp.

,,Van de 58 treinen die in de morgen zouden vertrekken, reden er slechts zes'', zei een woordvoerster van de spoorwegarbeiders vakbond CP. Volgens de woordvoerster zullen de verstoringen nog tot zondagmiddag aanhouden, hoewel het internationale treinverkeer er geen hinder van ondervindt.

Portugal is in de greep van stakingsacties dit jaar als gevolg van de economische hervormingen en bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Het land is het derde EU-land dat wegens de schuldencrisis financiële steun kreeg van de internationale geldschieters. Het totale hulppakket van de Europese Unie, Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank bedroeg 78 miljard euro.

Afgelopen dinsdag gaf het Portugese parlement goedkeuring aan de begroting voor 2013, met inbegrip van ongekende bezuinigingen, belastingverhogingen en besparingen op de sociale zekerheid.