Nieuws/Binnenland
1171838
Binnenland

Valkenburg: Ik kan nog beter

Diane Valkenburg kreeg zaterdag wederom een bevestiging dat ze de afgelopen maanden een fikse progressie heeft doorgemaakt. De nationaal kampioene op de 3000 meter is bezig aan haar beste seizoen ooit en trok die lijn tijdens de World Cup-race over 5 kilometer gewoon door. Valkenburg werd met haar tijd van 7.03,51 vijfde in Astana, maar moest vervolgens door de NOS op worden gewezen dat ze daarmee haar persoonlijk record had aangescherpt.

De schaatsster van Activia was in de veronderstelling dat ze eerder op de snelle baan van Calgary een betere tijd had geklokt, maar dat bleek een misverstand. „Oh, een persoonlijk record? Dat is niet gek voor een race in Astana”, sprak de verbaasde Valkenburg. „Het was een goede race, maar het kan nog wel wat beter. Ik zit nu relatief gezien best dichtbij de winst. De achterstand op Sablikova is 2,8 seconden, zo dichtbij ben ik nooit geweest.”

Het zelfvertrouwen van de pupil van coach Jac Orie lijkt elke week te groeien: „Mijn snelheid wordt beter, maar de lange afstanden ook. Volgens mij hebben we een hele goede zomer gedraaid en zijn we goed aan het trainen.”