Nieuws/Binnenland
1171869
Binnenland

Echt winter na woensdag

December start na een kwakkelend begin met winterse intenties. Later volgende week wordt het pas echt koud.

Dit weekeinde en de eerste dagen van de nieuwe week hebben we een afwisseling van regen en sneeuw met temperaturen overdag net boven en 's nachts net onder nul.

Vanaf Sinterklaas dringt steeds koudere lucht vanuit Scandinavië ons land binnen. We krijgen dan te maken met toename van de vorst. Overdag wordt het net aan boven nul en in de nachten gaat het licht tot matig vriezen.

Boven Scandinavië bouwt zich volgende week krachtige hogedruk op. Die brengt bij ons de wind vanaf donderdag in de noordoosthoek. In het noorden en oosten van Europa wordt het bitterkoud met temperaturen die s nachts tussen de 20 en 25 graden onder nul gaan dalen.

Wij krijgen sowieso te maken met de effecten van de koude-uitstroom. Bij ons is het dit weekeinde nogonbestendig. Er vallen talrijke buien met regen, hagel en sneeuw. Lokaal kan het wit worden in het binnenland. In de nacht naar maandag is er lichte tot matige vorst met minima tot min 5 graden. Maandag valt er in het binnenland enige tijd sneeuw bij 2 graden. Later gaat die over in regen en wordt het tijdelijk wat minder koud. Vanaf woensdag draait de stroming naar het noordoosten en wordt het echt winter. De vorst lijkt dan toe te nemen en het onbestendige weer verdwijnt.