Nieuws/Binnenland
1171881
Binnenland

Baby Alex is 800.000e Amsterdammer

Na decennia is het eindelijk weer zo ver; de 800.000e Amsterdammer geboren en hij heet Alex.Gistermiddag werd het ventje in het Academisch Medisch Centrum (AMC) verwelkomd door burgermeester Van der Laan.

Het is overigens niet de eerste keer dat het aantal inwoners deze magische grens doorbreekt. Net voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, bestond het aantal Amsterdammers 800.594. „Door de oorlog daalde dat aantal fors, maar pas in 1947 werd de grens van 800.000 inwoners weer gepasseerd”, vertelt Jeroen Slot, onderzoeker bij de Dienst Onderzoek en Statistiek.

Door de babyboom had Amsterdam in 1959 het hoogste aantal inwoners uit haar geschiedenis. De teller stond op 872.428 inwoners. Daarna zakte het aantal in rap tempo. De oude woningvoorraad in Amsterdam, de ontwikkeling van omliggendeplaatsen in de regio en de auto zorgden ervoor dat een groot deel van Amsterdammers de stad verliet richting plaatsen als Purmerend, Hoorn, Alkmaar, Lelystad en later Almere. „In de jaren tachtig begon de overloop. Het dieptepunt was in 1984 toen de stad 675.570 inwoners telde”, aldus Slot. Al snel besloot de gemeente de woningproductie op te voeren en de leefbaarheid te verbeteren. De laatste jaren is het inwoneraantal weer aan een flinke opmars bezig. Dat volgens Slot twee oorzaken: aantrekkelijkheid van de stad en de crisis. „Een grote groep mensen kan de stad niet uit omdat ze elders geen huis durven of kunnen kopen. Daarnaast blijft Amsterdam mensen aantrekken: expats, studenten en werknemers uit Oost- en Zuid-Europa.”

Hoewel er veel is geïnvesteerd in nieuwbouw en renovatie - zo’n 35% van de Amsterdammers woont in een woning die gebouwd is na 1980 – zal de magische grens van één miljoen er niet inzitten. Naar verwachting zullen er in 2025 ongeveer 850.000 in Amsterdam mensen wonen. „Voor substantiële groei moet er meer gebouwd worden in de stad. En door de economische crisis ligt dat nagenoeg stil. Er worden wel wat containers geplaatst of kantoorpanden omgebouwd, maar dat is niet genoeg”, besluit Slot.