Nieuws
1171882
Nieuws

Winterdip

Lezers zien het Midden-Oosten even niet zitten als vakantiebestemming. Kruitdampen, oproer met traangas, burgeroorlog, bombardementen en  raketbeschietingen, we zoeken de winterzon wel even ergens anders!

De Arabische lente is omgeslagen in een toeristische winterdepressie. De meeste lezers laten de gezellige zonen van Abraham even voor wat ze zijn: onverbeterlijke ruziezoekers onder elkaar, die het nooit eens worden over wat dan ook.

Uit de golf reacties op mijn vraag van vorige week over het Midden-Oosten als reisdoel blijkt dat veel lezers hun geplande winterbezoek aan de piramides maar even hebben uitgesteld. ´Die beroemde koningsgraven zijn er al duizenden jaren, waarschijnlijk liggen die er volgend jaar ook nog wel´, mailt mij een lezeres.

Door alle traangaswolken is het Egyptisch Museum dezer dagen bovendien knap lastig te vinden! De gewapende stilstand tussen de Palestijnen en Israel kan elk moment omslaan in een vurige uitschieter, die natuurlijk uitgerekend in uw hotelkamer belandt.

Waren we hun boezemvrienden toch al niet, de Palestijnen zien Nederlandse kerstgangers in Bethlehem dit jaar speciaal als de vijand, nu Groot-Britannie en Frankrijk bereid blijken Palestina binnen de VN als staat te erkennen, maar uitgerekend het koninkrijk Groot-Nederland dwars ligt.

Dat Arabieren aldoor overhoop liggen met elkaar en Israel permanent ruzie maakt met z´n buren, die niet over zich laten lopen en het daarom per definitie hebben gedaan, maakt de gemiddelde Nederlandse toerist huiverig. Wij wijken deze winter wel uit naar Turkije en de Canarische Eilanden!

Egypte is dezer dagen net een te hard geschudde fles cola, die in de felle zon opeens van z´n dop is ontdaan: alles zit onder de plakkende sjihaat!

De Tunesische lente moet al worden opgerekt met een lening van het IMF, met andere woorden: het westen trekt z´n lege beurs, omdat het daar met wegblijvend toerisme zo goed gaat.

Of Dubai nu het beloofde land wordt voor de Kerstdagen waag ik te betwijfelen sinds transavia.com z´n kaartjes naar deze luxe zandbak afgelopen week opeens in de ramsj gooide.

Blijven onze reizende lezers misschien thuis? Omdat het gure klimaat, zowel politiek en financieel als meteorologisch, maar weinig Nederlanders aanspreekt, willen we er ondanks alles op uit.

Mailt mij Coby van Leeuwen: ´Ik had plannen om rond Kerstmis naar Israel te gaan. Die timmerwinkel van Jozef had ik wel eens willen zien. Maar nu even niet. Ik ga maar naar Griekenland´, schrijft Coby. ´Het grote voordeel van dit democratische sprookjesland is: m´n geld hoef ik niet mee te nemen. Dat hebben ze daar al!´

 

jvnoord@telegraaf.nl