Nieuws
1171886
Nieuws

Hockeyers slaan toe op juiste moment

De Nederlandse hockeymannen speelden bij vlagen goed in de openingswedstrijd van de Champions Trophy. Soms was het wat slordig en ik miste nog de echte bezieling. Maar de ploeg van bondscoach Paul van Ass sloeg toe op de juiste momenten. Het was ruim voldoende om het onthutsend zwakke Pakistan met 3-1 te verslaan.

Alle drie doelpunten (Sander de Wijn 2x, Jeroen Hertzberger) kwamen voort uit een strafcorner. De cornerverhouding zes tegen één en het aantal schoten op doel, twaalf tegen zes, zegt veel over het enorme krachtsverschil in Melbourne tussen Nederland en Pakistan. 

Oranje domineerde op het middenveld, waar captain Klaas Vermeulen de lijnen uitzet en Rogier Hofman een sterke wedstrijd speelde. Het nieuwe centrale duo achterin Wouter Jolie en Sander de Wijn vult elkaar prima aan en is alleen verdedigend soms nog kwetsbaar.

Ik heb genoten van debutant Glenn Schuurman die zijn eerste officiële interland speelde. Hij draaide zonder problemen mee in het wisselschema van bondscoach Van Ass en speelde als verdediger met lef en durf. 

CIJFERS: Jaap Stockmann (k): 7, betrouwbaar, degelijk, vooral de tweede helft een paar keer handelend moeten optreden.

Glenn Schuurman: 7, debuut om trots op te zijn, speelt met lef, durf, vertrouwen, naar voren gericht, smaakt naar meer.

Marcel Balkestein: 7, gooit zich in schot, nergens bang voor, staat symbool voor onverzettelijkheid.

Wouter Jolie: 7, assist bij schitterende strafcornervariatie tweede doelpunt, groene kaart, veel in balbezit achterin, nauwelijks onder druk gestaan.

Tim Jenniskens: 7, aanvallende rechtsachter, scoringskans bij tweede strafcorner, ongelukkige strafcorner tegen.

Floris van der Linden: 6, oogt in balbezit nog wat onzeker, versiert strafcorner, opbouwend te voorspelbaar.

Sander de Wijn: 8, scoort tweemaal als aangever van de strafcorner, centraal achterin zijn beste positie, sterk, snel, wendbaar. 

Sander Baart: 7, sterke verdedigende intercepties, handelingssnelheid aan de bal moet omhoog, forceert te veel de lange bal.

Robbert Kemperman: 7,  sterke lijnstop, stapt op middenveld te makkelijk in, steekpass en backhandschot net niet.

Klaas Vermeulen: 8, ouderwetse spelverdeler met de punt naar achteren, aanjager bij druk op tegenstander, nieuwe leider en captain van Oranje.

Rogier Hofman: 8, uitblinker, tweede helft iets minder zichtbaar, loopt tegenstanders voorbij alsof ze er niet staan.

Valentin Verga: 7, sterke wedstrijd, haalt strafcorners, tempo aan de bal, handjes naar beneden en niet steeds appelleren richting scheidsrechter.

Billy Bakker: 6, nauwelijks gezien, werkt hard, niet zijn wedstrijd, backhandschot gaat er normaal in.

Quirijn Caspers: 5, meer overtuiging, onzichtbaar, meer druk op balbezitter, mist enorme scoringskans in laatste minuut, spel gaat grotendeels aan hem voorbij.

Bob de Voogd: 7, doelgericht, mooie combinaties met Verga, doorhockeyen, appelleren is aanleiding tegendoelpunt.

Jeroen Hertzberger: 7, scoort uit rechtstreekse strafcorner, rendement bij aanvallende acties richting cirkel kan beter, potentie genoeg.

Seve van Ass: 6, werken aan backhand aanname, loopacties zonder rendement, te flegmatiek in plaats van creatief.

Bondscoach Paul van Ass: 7, degelijke start, langs de lijn coachend met de woorden aansluiten, druk houden, hou maar vast en ritme houden.