Nieuws/Buitenland
1171911
Buitenland

Australische sigaret in gruwelverpakking

In Australië mogen sigaretten alleen nog maar worden verkocht in identieke olijfgroene pakjes met gruwelijke afbeeldingen van onder meer aangetaste lichaamsdelen en van kinderen en baby's die ziek zijn geworden door het roken van hun ouders.

De wet die dit regelt, de eerste in zijn soort ter wereld, is zaterdag van kracht geworden. Door de pakjes zo onaantrekkelijk mogelijk te maken hoopt de Australische regering jongeren van het roken af te houden.

Daarbij steunt zij op onderzoek waaruit blijkt dat de kans uiterst klein is dat jongeren die op 26-jarige leeftijd nog altijd de verleiding van het roken hebben weerstaan alsnog naar de sigaret grijpen.

De tabaksfabrikanten hebben zich vergeefs tot aan de hoogste rechter verzet tegen de wet, met onder meer het argument dat de standaardverpakking een inbreuk is op hun intellectuele eigendomsrechten.

KWF Kankerbestrijding vindt dat de 'Australische verpakking' ook in Nederland verplicht zou moeten worden omdat het de schadelijke gevolgen van roken beter in beeld brengt.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voorstander van een hardere aanpak van het roken, bleek vrijdag. Het onaantrekkelijk maken van de pakjes is een van de maatregelen waaraan wordt gedacht.