Nieuws/Binnenland
1171916829
Binnenland

Tot 9 jaar cel en 60.000 euro boete voor productie crystal meth

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft celstraffen van twee tot negen jaar opgelegd aan tien mannen die zich bezighielden met de productie van crystal meth. Onder hun criminele organisatie vielen drie drugslabs in Herwijnen (Gelderland), Kerkenveld (Drenthe) en Ridderkerk (Zuid-Holland). In het Zuid-Hollandse Zwijndrecht hadden de mannen een opslag.

In de drugslabs is voor ruim 130 kilo aan crystal meth aangetroffen, terwijl volgens de rechtbank uit onderschepte Encrochat-berichten naar voren komt dat er nog veel meer is geproduceerd.

De mannen hielden zich bezig met het hele productieproces. Van de prijzen van grondstoffen en de productielocaties tot het afvoeren van drugsafval en het aansturen van de Mexicaanse 'koks' die in de drugslabs de crystal meth produceerden.

Een 41-jarige man uit Dordrecht is veroordeeld tot de hoogste celstraf van negen jaar en een geldboete van 60.000 euro. De overige verdachten kregen straffen tot en met zeven jaar. De man uit Dordrecht gaf volgens de rechtbank leiding aan de criminele organisatie en vervulde ook een rol bij het runnen van een cocaïnewasserij in het Drentse Nijeveen. Het in augustus 2020 opgerolde lab werd na de ontdekking omschreven als de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is aangetroffen.