Nieuws/Binnenland
1171919
Binnenland

Beperking ploegachtervolging

ASTANA – Naast zijn werk voor TVM zal Gerard Kemkers bij de World Cup in Astana ook als coach fungeren bij de ploegachtervolging vrouwen (zaterdag) en mannen (zondag). Hij doet dat op verzoek van Arie Koops, directeur sport van de KNSB.

Op het eerste gezicht is het optreden van Kemkers bij de vrouwen opmerkelijk aangezien de ploeg met Diane Valkenburg, Marije Joling en Marrit Leenstra geen TVM-rijdster telt. Bij de mannen is TVM met Jan Blokhuijsen wel vertegenwoordigd. Vanaf 1 januari mag er tijdens de ploegachtervolging echter nog maar een coach op het ijs staan. Momenteel zijn dat er twee. Vooruitlopend op de nieuwe situatie zal Kemkers in Astana al alleen opereren. „Hij heeft de meeste ervaring met coaching op de ploegachtervolging en daarnaast was er ruimte in zijn schema”, aldus Koops.

De nieuwe beperking is door de ISU aangebracht ten behoeve van de televisie. Men wil tijdens een race zo min mogelijk ’verstorende elementen’ in beeld hebben. Om die reden zal de coaching ook verzorgd moeten worden vanuit de inrijbaan aan de binnenkant. Verder is na de jaarwisseling een warming-up op het ijs – voor de start van de ploegachtervolging – niet langer toegestaan. Ook dat zou verstorend werken voor de tv-kijker.

Koops: „De KNSB en de rijders hebben aangegeven daar niet blij mee te zijn, aangezien het afwijkt van de standaardvoorbereiding zoals iedereen die gewend is. Sporters willen voor een race toch even het gevoel van het ijs ervaren. Nu mogen rijders één rit van tevoren inrijden en staat men minimaal vijf minuten op het ijs. De praktijk zal uitwijzen wat de consequenties zijn van de nieuwe regels.”