Nieuws/Binnenland
1171936709
Binnenland

Fabrikant Janssen raadt zelf aan niet te prikken met vaccin

Brussel - Landen moeten de doses van het Janssen-coronavaccin die ze al hebben gekregen, voorlopig in de opslag laten liggen. Dat is het advies van moederbedrijf Johnson & Johnson, meldt de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Nederland kreeg eerder deze week de eerste 80.000 doses van het bedrijf uit Leiden. Die zouden in de loop van de week aan ziekenhuismedewerkers worden toegediend.

Het EMA doet onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het vaccin. De toezichthouder verwacht in de loop van volgende week met een oordeel te komen. Vooralsnog blijft het bureau van mening dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren.

De Amerikaanse federale overheid kondigde dinsdag aan het Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken. Zeker zes mensen kregen na vaccinatie last van zeldzame bloedstolsels in de hersenen, vaak in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Zeker één vrouw overleed daaraan, een andere vrouw verkeert in kritieke toestand. In de Verenigde Staten hebben bijna 7 miljoen mensen het Nederlandse coronavaccin gekregen.

Dat de klachten na vaccinatie ontstonden, wil op zich nog niet zeggen dat de klachten zijn veroorzaakt door het vaccin. De situatie doet wel denken aan het AstraZeneca-vaccin, dat op ongeveer dezelfde manier werkt als het Janssen-vaccin.

Pfizer

Farmaceut BioNTech/Pfizer gaat eind juni 50 miljoen vaccindoses eerder aan de EU leveren dan gepland, zo meldt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Nederland krijgt daar 1,95 miljoen doses van.

Pfizer en partner BioNTech zijn druk bezig met het opvoeren van de productiecapaciteit. De twee bedrijven konden dan ook al verschillende keren hun productiedoel voor dit jaar verhogen. Dat staat inmiddels op 2,5 miljard vaccins dit jaar. Topman Ugur Sahin van BioNTech zei vorige maand dat er nog verdere ruimte voor verhoging is.