Nieuws/Binnenland
1171941
Binnenland

Vakantiegeld nauwelijks besteed aan vakantie

Slechts drie op de tien Nederlandse werknemers heeft het vakantiegeld ook echt gebruikt voor vakantie. De rest zette het geld op een spaarrekening, gaf het uit aan dagelijkse uitgaven of kocht een groot cadeau voor zichzelf.

Dit jaar kregen de Nederlandse werknemers 23 miljard euro vakantiegeld uitgekeerd, de meesten van hen in de maand mei. Uitzendorganisatie Unique onderzocht de bestemming van het vakantiegeld en ondervroeg 433 mensen.

Van hen zette 40 procent het vakantiegeld op een spaarrekening, 30 procent gaf het uit aan vakantie en een kwart besteedde het aan dagelijkse uitgaven. Zo´n 3 procent beloonde zichzelf met het vakantiegeld door een groot cadeau te kopen.

Sparen bij economische onzekerheid

Dat werknemers het vakantiegeld op hun spaarrekening storten is een terugkerend fenomeen in tijden van economische onzekerheid. Dat stelt Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique. Dit heeft nadelige gevolgen, zegt hij. 'Nederland loopt de economische impuls van extra uitgaven mis. Ook ondervinden werknemers en werkgevers nadelige gevolgen als het sparen van vakantiegeld betekent dat de werknemer de batterij niet oplaadt.''