Nieuws
1172013
Nieuws

Surface Pro kost $899

De Surface with Windows 8 Pro, zoals de tablet van Microsoft volledig heet, ligt in januari in de Amerikaanse winkels en kost $899 (ongeveer €700). Dat heeft de softwaregigant op vrijdag bekendgemaakt.

De Surface Pro is het grote broertje van de al uitgekomen Surface RT, waarop een speciale mobiele versie van Windows 8 staat. Deze nieuwe, duurdere variant bevat een processor van Intel en kan daarom de 'reguliere' versie van het besturingssysteem draaien. Dat houdt in dat gebruikers ook programma's op de desktop kunnen installeren in plaats van alleen in het nieuwe startscherm. Dat is op de Surface RT niet mogelijk.

Daarnaast bevat de Pro minimaal 64GB aan opslaggeheugen, al is er ook een versie met 128GB beschikbaar. Deze kost $999. Ook is het scherm beter in vergelijking met die van zijn kleine broertje. Het heeft een maximale resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Deze extra mogelijkheden hebben wel tot gevolg dat de batterij een stuk minder lang meegaat. Volgens Microsoft gaat de Pro zo'n vier uur mee op één laadbeurt. Dat is ongeveer de helft van de batterijduur van de RT.

Wanneer de Surface Pro in Nederland beschikbaar is, is nog onbekend. Ook de RT-versie is nog niet in ons land te koop. Windows-fans die niet kunnen wachten, kunnen wel in buurland Duitsland terecht.