Nieuws/Binnenland
1172106
Binnenland

Denk aan de buren!

Preview: SimCity

Begin 2013 verschijnt voor het eerst in tien jaar weer een nieuwe SimCity-game. Dat klinkt misschien niet als lang, maar in een industrie waar sommige series aan de lopende band een nieuw deel lijken te krijgen klinkt een decennium als een eeuwigheid. Maar even wachten heeft ook zo zijn voordelen. Want computers zijn tegenwoordig krachtiger, waardoor je echt iets nieuws kunt doen met een pc-game als SimCity. Dat merk je al in de kleine details.

Zo zag ik tijdens mijn eerste speelsessie met de stadssimulator op de Duitse gamebeurs Gamescom hoe mijn bewoners rustig naar hun werk vertrekken, mijn stad straat voor straat verlicht werd na het plaatsen van een energiecentrale (wat er echt heel mooi uitzag) en de riolering het afvoerwater rondpompt. Is zoveel detail nodig? Misschien niet, maar leuk is het des te meer. Nog meer als voorheen voel je je verbonden met de stad die je stukje bij beetje uitbouwt tot een metropool.

Het nieuwe element in SimCity dat mij straks naar de winkel doet rennen, is de multiplayermodus. Dat is opvallend, want normaal word ik daar niet warm of koud van. Ik ben niet een gamer die wekelijks met vrienden afspreekt in World of Warcraft of voor de beste tijden racet in Need for Speed. Maar SimCity is dan ook anders.

In de game kies je een gebied waar jij en jouw vrienden elk een eigen stad kiezen om mee aan de slag te gaan. Je speelt niet live met vrienden, zoals bij schietspellen, maar de beslissingen die genomen worden werken wel door bij de buren. Een sterk geïndustrialiseerde stad kan voor vervuiling zorgen wat kan overslaan naar omliggende steden. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor criminaliteit. Het kan voorkomen dat een auto jouw stad binnen komt scheuren om vervolgens een bank te overvallen. Van je buren moet je het maar hebben…

Maar er zijn natuurlijk ook leuke kanten. Want je kunt namelijk ook heel fijn samenwerken. Als jij elektriciteit over hebt, kun je die verkopen aan nabijgelegen steden en als er te weinig personeel is, kun je werkzoekenden van de buren toelaten. Deze forensen komen dagelijks de stad binnenrijden via de snelweg. Verder zijn er ook grote projecten zoals de bouw van een vluchthaven waar alle steden in het gebied profijt van hebben. In dat geval zijn buren heel handig. Iedereen werkt namelijk samen om de opdrachten te vervullen en uiteindelijk zorgt dat ervoor dat jouw stad nog verder door kan groeien. En daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.

SimCity verschijnt in februari 2013 voor de pc en Mac.