Nieuws/Binnenland
1172118
Binnenland

Boottest

Zweedse revolutionair

In meer dan één opzicht is de Hallberg Rassy 412 revolutionair te noemen. Wellicht daardoor is de 412 genomineerd voor twee prijzen: Europees en HISWA zeilboot van het jaar.

Met dit model stapt de traditionele kwaliteitswerf voor het eerst af van het concept van een middenkuip. En de zeileigenschappen zijn veel beter dan je van een cruiser zou verwachten. Wellicht daardoor is de 412 genomineerd voor twee prijzen: Europees en HISWA zeilboot van het jaar

De Zweedse Hallberg Rassy werf lijkt zich niets aan te trekken de economie. Tegen alle stromen in komt de werf met nieuwe modellen die in veel aspecten afwijken van de kenmerkende behoudende lijn. Met het ontwerp van huisontwerper Germán Frers, heeft directeur Magnus Rassy zich nadrukkelijk bemoeid. Het was zijn taak om kenmerkende Rassy eigenschappen te behouden, maar deze te combineren met moderne klantenwensen. Want in deze tijd willen mensen sneller, meer gebruiksgemak en met één hand in de zak kunnen afmeren.

Wat betreft bouwkwaliteit en afwerking, deze zijn ook op de 412 weer op het bekende hoge niveau uitgevoerd. Van buiten is de boot door het kleurgebruik, het windscherm en de klassieke lijnen een onmiskenbare telg van de HR familie. Maar de relatief lange waterlijn, de achterkuip en de breedte van het achterschip zijn voor de Scandinavische bouwers revolutionair. 

Wellicht door het nieuwe concept is de ergonomie van de kuip nog niet ideaal. Je hebt er als bemanning weinig steun en de doorloop langs het stuurwiel is lastig. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door alle praktische opbergmogelijkheden en de perfecte plaatsing van de bedieningsmiddelen. Fysiek minder sterke zeilers komen op dit met elektrische lieren en een fraai gesneden rolgrootzeil uitgevoerde jacht goed aan hun trekken. 

Voor het eerst brengt de werf een dubbele achterkajuit op een boot van 41 voet. Door de beproefde kajuitindeling straalt de boot een en al veiligheid uit en de minutieus gelabelde bedrading is exemplarisch voor de bouwkwaliteit. Toch is er ook kritiek. Zo is de kaartentafel aan de hoge kant en val je er onder helling gemakkelijk af. Maar de betimmering zou op menig superjacht niet misstaan.

Bij het afmeren kan gebruik worden gemaakt van een optioneel boeg- en hekschroefsysteem. Maar veel spectaculairder is het om met dit jacht te zeilen. Het pakt elk vlaagje op, stuurt licht en direct en lijkt te blijven versnellen. Met de brede gangboorden, de flush luiken en de uitklapbare spiegel is het een moderne, snelle toerboot, waar het ook tijdens een lange tocht over zee uitstekend toeven is.

Scorebord:

Constructie                                   ****Comfort & Ruimte                         ****Ergonomie                                    ****Afwerking                                      ****Vaareigenschappen                       ****Prijs / Kwaliteit                               ***

Prijs: standaard vanaf € 474.834

Technische Specificaties Hallberg Rassy 412

Lengte over alles:                        12.61 m

Lengte waterlijn:                          11.50 m

Breedte:                                        4.11 m

Diepgang:                                      1.99 m

Waterverplaatsing:                     11.100 kilo

Ballast:                                          4.000 kilo

Zeiloppervlak:                                 90,1 m2

Importeur Nova Yachting