Nieuws/Binnenland
1172404132
Binnenland

Lilianne Ploumen stopt als PvdA-leider en als Kamerlid: ’Het past niet bij mij’

Den Haag - Lilianne Ploumen stopt per direct als partijleider van de PvdA. Ze geeft bovendien haar zetel in de Tweede Kamer op. Dat meldt ze in een verklaring. Onduidelijk is nog wie haar opvolgt. Vandaag wordt nog geen nieuwe fractieleider gekozen, laat de partij weten.

Ploumen vindt dat ze het als partijleider niet goed genoeg deed, bijvoorbeeld tijdens verkiezingsdebatten. Ze zegt dat discussie over samenwerking met GL ’er niks mee te maken heeft’. Er wordt binnen de partij verschillend gedacht over die samenwerking. Ploumen - die het partijleiderschap vorig jaar overnam van Lodewijk Asscher - ontkent dat ze gedwongen opstapt. „Ik heb zelf nagedacht en voor mezelf een besluit genomen.”

Artikel gaat verder onder de video.

Toch werd er afgelopen tijd stevig aan haar stoelpoten gezaagd, ook door PvdA’ers. Er zijn partijleden die bijvoorbeeld moeite hebben met haar flirt met GL. Er zou zelfs sprake zijn van een richtingenstrijd. Ook missen sommige PvdA’ers visie en leiderschap. De PvdA is ’dood water’, stelt partijprominent Hans Spekman zelfs in De Telegraaf. Daar had haar terugtreden niks mee te maken, zegt Ploumen nu: „Dan overschat u de invloed van Hans Spekman.” Maar kort na de gemeenteraadsverkiezingen werden al alternatieven voor Ploumen genoemd. Veel PvdA’ers verlangen bovendien terug naar Asscher.

Ploumen zegt dat ze de tijd heeft genomen voor haar ’zware besluit’. „Eigenlijk wist ik, en u wellicht ook, het al wel wat langer. Het antwoord is dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben”, meldt Ploumen. Ze zegt nog geen enkel idee te hebben wat ze gaat doen. „Wel zo snel mogelijk weer aan het werk.”

Ploumen had zich vooral voorgenomen de partij in ’rustiger vaarwater te brengen’. „De afgelopen weken heb ik nagedacht over de vraag of ik de Partij van de Arbeid wil blijven leiden.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Geeft zetel op

Ploumen zegt in te zien niet de ideale leider te zijn voor de PvdA. „In die laatste rol, partijleider, is het belangrijk om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om in de verkiezingsdebatten en in de Tweede Kamer onderscheidend te zijn in stijl en stellingnames.”

Maar er was meer waardoor ze zich niet de leider voelde. „Om de partij ook voor te gaan in idee-ontwikkeling over thema’s waar ik me minder in thuis voel. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug.”

Opmerkelijk is dat ze ook haar zetel opgeeft. „Ruimte maken betekent ook dat ik, met pijn in het hart, mijn Tweede Kamerlidmaatschap opgeef. Hier staat geen gewezen leider die de fractie en mijn opvolger in de weg wil lopen. Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid. Want de sociale politiek, die zit bij mij diep van binnen.”

Toch zegt ze niet helemaal afscheid te nemen van de partij. „Vandaag neem ik afscheid van mijn collega’s uit de fractie en van de landelijke politiek, maar niet van onze mooie partij en onze idealen.” Ze zegt in ’een andere rol’ nog wel mee te willen helpen.

Bestuur verrast door besluit Ploumen om weg te gaan

Het PvdA-bestuur en partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent zijn verrast door het besluit van Lilianne Ploumen om op te stappen als politiek leider van de partij. In een verklaring meldt Sent dat ze bedroefd zijn hierom, maar haar keuze te respecteren. „We zijn haar ontzettend dankbaar voor alle jaren waarin zij zich heeft ingezet voor onze partij.”

Joris Thijssen, Lilianne Ploumen en Henk Nijboer van de PvdA in de fractiekamer, een dag na de gemeenteraadsverkiezingen.

Joris Thijssen, Lilianne Ploumen en Henk Nijboer van de PvdA in de fractiekamer, een dag na de gemeenteraadsverkiezingen.

Ploumen zei dinsdag zelf dat ze haar beslissing „in piepkleine kring” wel had gedeeld. „Je moet toch een beetje bedenken, hoe gaat een dag als vandaag dan.” Maar aan wie ze het precies had verteld, liet ze in het midden. „Voor veel mensen in de fractie was het een onverwacht bericht.”

Sent prijst Ploumen om haar strijd voor de meest kwetsbaren in de samenleving, als partijvoorzitter, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Tweede Kamerlid. Ook benadrukt ze dat Ploumen opstond als lijsttrekker „toen onze partij het moeilijk had.” Ploumen trad in januari vorig jaar aan, krap twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, omdat Lodewijk Asscher onverwacht opstapte naar aanleiding van de toeslagenaffaire.

„Met tomeloze energie voerde zij campagne voor een eerlijker en socialer Nederland. Ze gaf elan aan de linkse samenwerking met het sluiten van het progressieve oppositieakkoord en liet in een tijd van politieke verdeeldheid en versplintering zien dat je samen meer bereikt dan alleen”, aldus Sent.

De fractie zal volgens haar op korte termijn een nieuwe voorzitter kiezen, die in juni als fungerend politiek leider wordt voorgedragen op het congres. De PvdA-leden mogen later een lijsttrekker kiezen, die dan politiek leider wordt.

Klaver gaat ’politieke maatje’ missen

Het besluit van PvdA-leider Lilianne Ploumen om per direct uit de landelijke politiek te stappen, leidt tot veel reacties. De PvdA-site was al snel overbelast en de reacties stroomden binnen op Twitter. Collega-politici roemen Ploumen vooral om haar bevlogenheid en betrokkenheid bij mensen. Zij was „een drijvende kracht achter de samenwerking” tussen GroenLinks en de PvdA. Dat zegt GL-leider Jesse Klaver op Twitter, in reactie op het vertrek van Ploumen. Ploumen maakte dinsdag bekend per direct op te stappen als partijleider en Kamerlid.

Voor premier Mark Rutte komt het afscheid van Ploumen van de landelijke politiek onverwacht. „Groot respect voor haar integere besluit en de overtuiging waarmee zij politiek bedreef. Ik bewaar de beste herinneringen aan onze samenwerking in kabinet-Rutte II en daarna. Ik wens haar alle goeds.” Ploumen was destijds minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans laat op Twitter weten dat ze de scherpe debatten met Ploumen zal missen, maar dat ze de persoon Ploumen nog meer gaat missen.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: „Bijzonder krachtige brief van Lilianne Ploumen, die een strijder is en blijft voor de progressieve zaak. Het vergt moed om dit zo te doen. Lilianne, bedankt voor de samenwerking, in het bijzonder bij ons gezamenlijk initiatief voor modernisering van de abortuswet!”

D66-leider Sigrid Kaag vindt dat Ploumen „op een waardige manier afscheid neemt van de politiek. Haar vertrek uit de Kamer is een verlies voor progressief Nederland. Lilianne, het ga je goed!”

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen bedankt Ploumen via Twitter voor de samenwerking. Ze benadrukt haar respect voor het besluit van Ploumen en wenst haar alle goeds toe.

"Altijd jammer als een sympathieke Limburgse de Kamer verlaat. Het ga je goed Lilianne", aldus PVV-leider Geert Wilders.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma heeft „veel respect voor het eerlijke en moedige besluit” van Ploumen. „We zullen haar oprechte bevlogenheid en betrokkenheid bij mensen gaan missen. Ik wens haar alle goeds.”

Ook DENK-leider Farid Azarkan reageert meteen: „respect voor de moeilijke keuze” die ze heeft gemaakt. „Dank voor de prettige samenwerking. Het gaat je goed!”