Nieuws/Binnenland
1172577
Binnenland

Omtzigt legt woordvoering MH17-dossier tijdelijk neer

Omtzigt: problemen rond woordvoerderschap MH17.

Omtzigt: problemen rond woordvoerderschap MH17.

Den Haag - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt legt tijdelijk het woordvoerderschap over het MH17-dossier neer. Dat heeft hij besloten na alle commotie over het inzetten van een ‘nepgetuige’.

Omtzigt: problemen rond woordvoerderschap MH17.

Omtzigt: problemen rond woordvoerderschap MH17.

De populaire politicus heeft eerder dit jaar een misser gemaakt tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit waar ook nabestaanden van slachtoffers aanwezig waren. NRC meldde afgelopen weekend dat hij een 'nepgetuige' aan het woord liet.

Om het debat over MH17 en de zoektocht naar de daders ’niet te belasten’ met de commotie rond zijn persoon, zal hij hierover in de Kamer voorlopig niet het woord voeren.

Rampplek

Over de bijeenkomst zelf zegt Omtzigt dat hij door een man die zich voordeed als getuige was benaderd voorafgaand aan de MH17-bijeenkomst dit voorjaar. Die vertelde hem dat er tijdens de aanslag op MH17 meerdere vliegtuigen in de lucht waren. Het was hem niet duidelijk of de man zelf of zijn vrouw op dat moment op de rampplek was geweest.

Omtzigt vertelt dat de man hierover uitgebreid wilde spreken op de bijeenkomst. Daarop is hij naar de organisatoren gestapt zodat zij niet verrast zouden worden. Omdat het een open bijeenkomst was, konden mensen immers het woord nemen.

Om ervoor te zorgen dat de man niet alsnog een heel verhaal zou gaan afsteken en hij zelf zei te worstelen met een beknopte versie ervan, sms’te Omtzigt hem vervolgens nog wat in zijn ogen dan de hoofdpunten waren van zijn verhaal. „Dat had ik niet moeten doen”, zegt het CDA-Kamerlid daar nu over. „Dat had hij zelf moeten opschrijven, niet ik.”

OVV-onderzoek

Hij voegt eraan toe dat zijn handelen uit ’de beste intenties’ voortkwam, namelijk te voorkomen dat nabestaanden plotseling met dit verhaal geconfronteerd werden. „Ik heb geen enkele intentie om bij te dragen aan welke desinformatie dan ook”, aldus Omtzigt die ook zelf de lijn volgt van de conclusies van het OVV-onderzoek, namelijk dat MH17 door een BUK-raket is neergehaald en dat er geen andere toestellen in de buurt waren.

De CDA’er realiseerde zich aan het eind van die avond al dat hij een fout had gemaakt, „maar op dat moment was er weinig wat ik kon doen”.