Nieuws/Buitenland
11726109
Buitenland

Massale rellen in Jeruzalem bij Al-Aqsa-moskee

Netanyahu wijst kritiek op bouwprojecten in Jeruzalem van de hand

JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wijst met kracht de internationale kritiek van de hand op bouwprojecten in Jeruzalem. Het gaat om het uit hun woning zetten van Arabische inwoners van Oost-Jeruzalem, dat door Israël in 1967 werd veroverd, en waar voorheen Joodse families woonden. Voor Netanyahu is het Israëlisch grondgebied en hij zei dat zijn land zoals ieder ander het recht heeft in zijn eigen hoofdstad te bouwen. „Dat hebben we gedaan en dat blijven we doen”, aldus Netanyahu.

Arabische bewoners van Oost-Jeruzalem zijn massaal tegen de jongste bouwplannen en uitzettingen gaan betogen. Een rechter gelastte de uitzetting van de Palestijnen omdat de woningen voor 1948 toebehoorden aan Joodse families. Nationalisten azen op een Arabische wijk, Sheikh Jarrah, en bijna zestig oorspronkelijke bewoners zouden voor hen plaats moeten maken.

Sinds vrijdag zijn er vooral rond de al-Aqsamoskee op de Tempelberg honderden gewonden gevallen bij botsingen tussen de Israëlische politie en woedende betogers. Het einde van de ramadan is een traditioneel moment waarop Palestijnen de straat opgaan en de spanningen toenemen.

’Bibi’ Netanyahu weigert concessies te doen na spanningen in Jeruzalem rond de Tempelberg.

’Bibi’ Netanyahu weigert concessies te doen na spanningen in Jeruzalem rond de Tempelberg.

Jordanië heeft het Israëlische optreden tegen demonstranten en moskeegangers „barbaarse aanvallen” genoemd. Het land is om historische redenen betrokken bij het beheer van een aantal islamitische en christelijke panden in Jeruzalem, inclusief de Haram al-Sharif, het islamitische Verheven Heiligdom, waar de moskee onderdeel van is.

De Palestijnse Rode Halve Maan meldt dat zeker 163 Palestijnse betogers gewond zijn geraakt, van wie er meer dan 80 naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. De meeste Palestijnse gewonden hebben verwondingen aan hun gezicht en ogen vanwege de rubberkogels en de scherven van flitsgranaten die tegen hen zijn ingezet, meldt Al-Jazeera. De Israëlische politie telde zes gewonden in haar gelederen. De politie werd door de betogers bekogeld met stenen, flessen en andere voorwerpen.

Bekijk de beelden:

Gezinnen weggebonjourd

De spanningen rond de aanstaande uitzetting van Palestijnse gezinnen uit Oost-Jeruzalem is de laatste dagen hoog opgelopen. Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen dat het moet voorkomen dat Palestijnse families uit hun huis worden gezet ten gunste van Joodse gelovigen.

„We zijn zeer bezorgd over de verhoogde spanningen in Jeruzalem”, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Ook de dreigende uitzetting van Palestijnse families in wijken in Oost-Jeruzalem „van wie er meerderen al generaties in hun huis wonen” baart zorgen.

Het Israëlische hooggerechtshof houdt maandag een hoorzitting over de kwestie. De VN-commissaris voor mensenrechten heeft al gezegd dat de uitzettingen onrechtmatig zouden zijn.

Ramadan

Sinds de ramadan is het geweld tussen de Palestijnen en Israël opgelaaid. Het belooft voorlopig nog niet voorbij te zijn met de onrust: volgende week herdenken de Palestijnen de ’nakba’ (ramp), zoals zij de verdrijving van Arabieren ten tijde van de oprichting van de staat Israël in 1948 noemen.