Nieuws/Binnenland

Lonneke Dort winnaar AKF Sonneveldprijs 2017

Lonneke Dort

Lonneke Dort

Jaap Reedijk

AMSTERDAM - Lonneke Dort heeft de AKF Sonneveldprijs 2017 gewonnen. Tijdens de feestelijke jubileumeditie van het Amsterdams Kleinkunst Festival in de Kleine Komedie te Amsterdam werd zij tot winnaar van de juryprijs uitgeroepen. De publieksprijs ging naar Daniëlle Schel.

Lonneke Dort

Lonneke Dort

Jaap Reedijk

Dort studeerde af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en werkt sindsdien aan haar eerste programma ’Want laten we wel wezen’.

’Blik waar je even in blijft hangen’

De jury is in het juryrapport zeer lovend over de theatermaakster. „Lonneke Dort staat zeer ’laid back’ op het toneel en houdt haar ijzige onverstoorbaarheid consequent vol. Lonneke heeft sterke liedjes die taalvaardigheid laten horen en die kleine verrassingen in petto hebben. Ze begeleidt die woorden met gortdroge mimiek, een opgetrokken wenkbrauw en soms met een blik waar je even in blijft hangen.”

De jury vervolgt: „Hoe minimaal de middelen ook zijn waarvan ze zich bedient, ze woekert er effectief mee en weet het steeds spannend te houden. Behalve wanneer ze zich een enkele keer waagt aan een te lang verhaal om de liedjes te verbinden. Dan vliegt de spanningsboog de zaal uit en heeft ze geen houvast meer.”

30ste editie Amsterdams Kleinkunst Festival

De prestigieuze kleinkunstprijs werd in 2016 gewonnen door de inmiddels veelbesproken cabaretier Stefano Keizers. Eerdere winnaars waren onder meer Maarten van Roozendaal, Van der Laan en Woe, Louise Korthals en Yentl en de Boer.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival viert dit jaar zijn dertigste editie.

Bekijk meer van