1172925
Binnenland

Zijlstra tegen hogere EU-begroting

Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra

BRUSSEL - Het kabinet verwerpt het voorstel om het budget voor de Europese Unie te verdubbelen. „Geen goed voorstel”, zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra maandag in Brussel.

Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra

„We hebben 280 miljard euro nodig in plaats van de 140 miljard die we nu jaarlijks krijgen”, zei de voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani tegen Duitse media. Hij denkt aan Europese belastingen, bijvoorbeeld op financiële transacties op de beurs.

’Niet de toprekening’

„We proberen natuurlijk dat Nederland als nettobetaler niet de toprekening krijgt”, aldus Zijlstra. Hij gaat inzetten op modernisering van het budget, zoals het koppelen van uitgaven aan het nakomen van afspraken, bijvoorbeeld op het gebied van migratie en de rechtsstaat.

Zijlstra denkt dat „als vooruitstrevende duurzame landbouwondernemers in aanmerking kunnen komen voor financiële ondersteuning, dat in Nederland wel eens veel meer kan opleveren dan de korting (rebate) van een miljard euro die Nederland krijgt. Dat zal de tijd uitwijzen.” Het uitgangspunt is verder „dat het vertrek van de Britten niet leidt tot een hogere rekening voor Nederland.”

’Bizar en vooral onnodig’

VVD-Europarlementariër Jan Huitema noemde het voorstel van Tajani „bizar en vooral onnodig.” Hij vindt dat er keuzes moeten worden gemaakt, om te voorkomen dat er geld wordt verspild aan „politieke paradepaardjes.” Hij stelt een „Europese zalmnorm” voor: de inkomsten mogen niet langer de uitgaven bepalen.

Ook zijn SGP-collega Bas Belder vindt een hogere EU-begroting „onwenselijk en onnodig.” Hij vindt dat de EU betere prioriteiten moet stellen. De Europese Commissie komt in mei met voorstellen voor de begroting voor de periode 2021-2028. Een woordvoerder wilde niet ingaan op Tajani’s schot voor de boeg.