Nieuws/Binnenland
1172975
Binnenland

Afdelingen ziekenhuis dicht wegens bacterie

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen heeft de intensive care (ic) en de afdeling hartbewaking per direct gesloten nadat bij een patiënt de MRSA-bacterie was aangetroffen. Een tweede patiënt is ook besmet, maar onduidelijk is of deze dezelfde 'soort' MRSA heeft. Dat moet nog blijken en wordt halverwege de week duidelijk. Drie andere patiënten op de ic en de behandelend artsen zijn niet besmet, zo liet het ziekenhuis maandagavond weten.

Nieuwe ic-patiënten en patiënten van de afdeling hartbewaking worden naar ziekenhuizen in Drachten, Sneek en Leeuwarden gebracht. Een aantal operaties zijn of worden afgezegd, aldus Tjongerschans.

Maandag werd ook op de ic van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond de MRSA-bacterie ontdekt. Het ziekenhuis kondigde per direct een opnamestop voor 3 dagen af voor de afdeling. Met andere ziekenhuizen zijn afspraken over spoedopnames van nieuwe ic-patiënten gemaakt. Alle betrokken medewerkers en de overige patiënten op de ic worden onderzocht.

De MRSA-bacterie is ongevoelig voor gangbare antibiotica en kan bij mensen met een verminderde weerstand infecties veroorzaken.