Nieuws
1173092
Nieuws

Pc-verkopen West Europa flink gedaald

In West Europa zijn in het derde kwartaal van 2012 in totaal 13,6 miljoen computers verkocht. Dat is een daling van 15,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van bureau Gartner.

“We hebben dit jaar in West Europa een daling waargenomen in alle pc segmenten”, zo laat Gartner analist Meike Escherich weten. Mobiele pc-verkopen daalden met 15,2 procent en desktop pc verkopen met 15,7 procent. De professionele en consumenten pc-markten daalden met respectievelijk 15,8 procent en 15 procent.

Vooral de pc-verkopen in juni en juli vielen tegen, omdat veel fabrikanten probeerden hun voorraden uit het tweede kwartaal te slijten. Ook wilden retailpartners niet te veel voorraad hebben in aanloop van de lancering van Windows 8.

HP verloor het meeste marktaandeel, maar blijft de nummer 1 positie houden in de totale en professionele pc-markt. Acer neemt de tweede plaats in en komt steeds dichter in de buurt van HP. Asus staat op nummer drie.

Lenovo dat de vierde plaats bestiert is de enige fabrikant die groei laat zien (7.7%) en zijn marktaandeel zag stijgen van 7.3 procent in 2011 naar 9,3 in 2012.